Német kormányalakítás - A bajor CSU elfogadta a koalíciós szerződést

Külföld, 2018.02.08

Elfogadta az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kidolgozott koalíciós szerződést a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöksége csütörtökön Münchenben.

Az elnökség egyhangúlag döntött a szerződés elfogadásáról, így a CSU részéről nincs akadálya a kormányalakításnak.

A CSU az első a közös kormányzásra készülő pártok közül, amely készen áll a koalícióra. A CDU február 26-án rendkívüli pártkongresszuson dönt a koalíciós megállapodásról, az SPD pedig egy pártszavazáson, amely február 20-tól március 2-ig tart.

A CSU vezetője, Horst Seehofer bajor kormányfő az elnökségi ülés után sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon elégedett a koalíciós szerződéssel, és úgy érzi, örömmel végzi majd következő munkáját, a szövetségi belügyminisztérium vezetését, amely "új küldetés" lesz neki. Jelezte, hogy a bajor miniszterelnöki tisztséget a szociáldemokraták pártszavazása után adhatja át kijelölt utódjának, Markus Södernek.

Megjegyezte, hogy elsősorban a pénzügyminisztériumot választotta volna, és a külügyminisztériumot, vagy a munkaügyi és szociális minisztériumot is elfogadta volna, de az SPD mindháromhoz ragaszkodott, a CSU pedig nem akarta, hogy a tárcák elosztása miatt bukjon el az újabb nagykoalíció ügye.

Arról is beszélt, hogy a koalíciós tárgyalások szerdán véget ért utolsó - több mint 24 órás - fordulójának éjszakáján hajszál híján kudarcba fulladt a kormányalakítás, a delegációk közötti annyira megromlott a viszony, hogy egy ideig nem is szóltak egymáshoz.

Végül mégis összeállították a koalíciós szerződést, amely Horst Seehofer szavai szerint nagyon jól megfelel a CSU-nak. A párt a belügyminisztérium mellett a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős tárcát és a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát kapja meg.

A tervezett új kormányzati szerkezetben bővül a belügyminisztérium feladatköre, hozzá tartoznak majd az építésügyi, lakásügyi és a szülőfölddel kapcsolatos feladatok. Horst Seehofer elmondta, hogy legfőbb célja szövetségi szinten, mind a 16 tartományban elérni a Bajorországban elért sikereket. Rámutatott, hogy a regisztrált bűncselekmények száma és a felderítési arány alapján Bajorország a legbiztonságosabb német tartomány.

A szülőfölddel kapcsolatos feladatokról szólva kiemelte, hogy nem a bajor népviselet, a drindli és a bőrnadrág népszerűsítése lesz majd a középpontban, hanem a kistelepülések és a városok fejlesztése, és a lakásépítés.

A CSU pártlapja, a Bayernkurier csütörtöki kommentárja szerint a koalíciós szerződéssel a CSU fennhatósága alá kerül számos terület, amely meghatározó a németek jövőjében: a közbiztonság és a terrorizmus elleni védekezés, a migráció, az integráció, a szülőfölddel kapcsolatos ügyek, a lakásépítés, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a digitalizáció, valamint - a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárca révén - a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a CSU-nak továbbra is az a legfontosabb, hogy megőrizze abszolút többségét a szeptemberi bajorországi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson, és Horst Seehofer úgy érzi, hogy megteremtette ehhez az alapokat. A biztonságpolitikai és menekültügyi, bevándorlási terület megszerzésével, és a szövetségi kormány szerkezetében eddig ismeretlen szülőföldügyi területtel visszahódíthatja a CDU/CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párthoz sodródott szavazókat. A szülőfölddel kapcsolatos feladatok elsősorban a hátrányos helyzetben lévő, leszakadó vidéki régiók, vagyis éppen azon területek fejlesztését jelenti, ahol az AfD sok szavazót szerzett - emelte ki a BR.

A CSU-val szemben a két pártban inkább a nyugtalanság és az elégedetlenség jellemző. Csütörtöki sajtójelentések szerint az SPD-ben sokan felháborodással fogadták, hogy Martin Schulz bejelentette igényét a külügyminisztériumra. A párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának szerda esti ülésén többen felszólították, hogy gondolja át döntését. Azzal érveltek, hogy az ügy elterelheti a figyelmet a koalíciós tárgyaláson elért sikerekről, ami veszélybe sodorhatja a pártszavazást. Azt is kifogásolták, hogy Martin Schulz ki akarja szorítani tisztségéből az SPD legnépszerűbb politikusát, Sigmar Gabrielt, aki egy éve a német diplomácia vezetője.

A CDU-ban főleg a tárcák elosztásával elégedetlenek. A párt az új felállásban a kancellária mellett már csak egy kulcsfontosságú minisztériumot, a gazdasági tárcát kapja meg. A legfájdalmasabb a pénzügyminisztérium elvesztése. Ez akár azt is jelentheti, hogy a szerződés megkötésének napja, 2018. február 7. "korszakforduló", a CDU mint néppárt "végének kezdete" lesz - mondta Carsten Linnemann, a német gazdaság gerincét adó közepes méretű vállalatok érdekeinek képviseletére szerveződött tagozat (CDU - MIT) vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!