Német kormányalakítás - Merkel: nem az EU formájára, hanem a hatékonyságára kell összepontosítani

Külföld, 2017.12.07

Nem az Európai Unió (EU) szerkezeti felépítésének formájára, hanem a működésének hatékonyságára kell összpontosítani - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben azzal kapcsolatban, hogy Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke meghirdette az "európai egyesült államok" felépítésének politikáját.

Angela Merkel egy - más ügyről tartott - tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az EU hatékonyságát kell a középpontba helyezni, és nem azt, hogy milyen "célmeghatározás" alapján kell továbbépíteni az EU-t.

Hangsúlyozta, hogy sokkal szorosabb együttműködésre van szükség a védelempolitikában, a külpolitikában, az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben. Mindenekelőtt pedig azt kell elérni, hogy "az EU innovatív hely legyen, és munkát adjon polgárainak".

Tovább kell dolgozni azoknak a "gyengeségeknek" a kiküszöbölésére, amelyek még az EU alapítása idejéből származnak, így növelni kell a gazdasági unió és a valutaunió válságtűrő képességét.

Ezért "én arra koncentrálok, hogy az együttműködés legyen sokkal szorosabb 2025-re" - jegyezte meg a kancellár, utalva arra, hogy az SPD vezetője szerint 2025-re az "egyesült európai államokat" kell megteremteni.

Az EU továbbfejlesztéséről alkotott elképzelésekben "egy sor közös elemet találni a különböző német pártok között" - mondta Angela Merkel a kormányalakításra utalva.

Martin Schulz pártja csütörtökön kezdődött berlini kongresszusán elmondott beszédében felidézte, hogy az SPD 1925-ben meghirdetett, úgynevezett heidelbergi alapprogramjában jelölte ki célnak az "európai egyesült államok" megteremtését. Ez "konkrétan azt jelenti, hogy meg kell adnunk Európának legalább a belbiztonság és a külső biztonság, az adó- és a monetáris politika, az adóparadicsomok elleni harc, a menekültpolitika és a nemzetközi fejlesztési együttműködés területén mindazokat az eszközöket, amelyekre Európának szüksége van a cselekvőképességhez" - fejtette ki az SPD elnöke.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) élesen bírálta a szociáldemokraták vezetőjét. Martion Schulz új, "EU-radikális" irányvonalával csak viszályt, megosztottságot okoz az unióbanban, hiszen a "nemzetállamok felszámolását" követeli, és azt is, hogy "ki kell penderíteni mindenkit, aki nem hajol meg diktátuma előtt" - nyilatkozott Alexander Dobrindt, a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

Az SPD kongresszusán csütörtök este szavaznak az elnökség indítványáról, miszerint tárgyalást kell kezdeni a CDU/CSU pártszövetséggel a kormányalakítás lehetőségeiről. Utána az elnöki és az elnökhelyettesi tisztségekről szóló szavazással megkezdődik a tisztújítás. Az elnöki pozícióra a pártot az idén március óta vezető Martin Schulz az egyetlen jelölt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!