Németország drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt tavaly

Külföld, 2022.01.21

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.

Januártól november végéig 7 százalékkal kevesebb földgázt importált Németország mint egy évvel korábban, az ezért kifizetett összeg azonban 78,5 százalékkal meghaladta a tavaly azonos időszakit.

Az év első 11 hónapjában 4,546 millió terajoule (TJ) fűtőértéket képviselő gázmennyiséget importált Németország, ami térfogatban 129,3 milliárd köbméternek (bcm) felel meg. Az előző év azonos periódusában 4,888 TJ volt a gázimport.

Az importált gázmennyiség után kifizetett összeg 29,1 milliárd euró volt, szemben a 2020-as 16,3 milliárd euróval.

A határon egy TJ gázmennyiségre számított átlagár 6392 euró volt a 11 hónapban, 92 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Csak novemberben azonban az ár elérte a 12 905 eurót, ami 217,5 százalékos drágulás.

A német gáztározók három-négy havi fogyasztás fedezéséhez elegendő kapacitással rendelkeznek. A tározók töltöttsége az elmúlt hét végén 45 százalékos volt, 9 százalékkal alacsonyabb az előző évinél a földgáz-infrastruktúrát üzemeltető GIE adatai alapján.

Németország Oroszországból, Norvégiából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Dániából importál földgázt csővezetéken.
https://www.bafa.de/SharedDocs/Kurzmeldungen/DE/Energie/Erdgas/2021_11_erdgasinfo.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!