Nemzeti gárdisták is járőröznek mostantól az ukrán városok utcáin

Külföld, 2019.08.01

Augusztus 1-jétől nemzeti gárdisták is járőröznek önállóan, függetlenül a rendőröktől Ukrajna településein a rend fenntartása érdekében - közölte csütörtökön a Nemzeti Gárda sajtóosztálya.

A közlemény szerint a gárdisták eddig a rendőrséggel együttműködve végeztek rendfenntartó feladatot.

A gárdistákat eddig Ukrajnában főként tömeges utcai incidensek, például tüntetéseken kialakult rendbontások megakadályozására, illetve feloszlatására, vagy közintézmények biztonságának védelmében vetették be. A Nemzeti Gárda vette át egyebek mellett a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések után a demonstrálókkal szembeni brutális fellépései miatt feloszlatott Berkut belügyi rohamrendőri osztag feladatait.

A városi járőrözésbe kétezer gárdistát vonnak be, számukra száz járművet és száz kiképzett kutyát biztosítanak. Munkájukat heti öt napban, napi 6 órás munkaidőben végzik. Szolgálati idejük azonban a helyzettől függetlenül változhat. Járőrözés közben a gárdisták speciális eszközökkel és szolgálati fegyverrel lesznek felszerelve. A gárdisták őrjáratainak útvonalait az adott település bűnügyi helyzetétől függően tervezik meg, azaz alapvetően a városok veszélyesebb kerületeiben fognak járőrözni - tájékoztatott a Nemzeti Gárda közleményében.

A rendőrségnél az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint azzal indokolták a döntést, hogy katonai rendfenntartók önálló részvétele a közrend védelmében elterjedt a hasonló rendvédelmi struktúrával rendelkező európai országokban.

A Nemzeti Gárda újbóli létrehozásáról 2014 márciusában fogadott el törvényt az ukrán parlament. A fegyveres alakulat ezt megelőzően 1991-2000 között már létezett, Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatta fel. Az új gárda a belügyminisztérium alá tartozik, a törvény szövege szerint feladata az állampolgárok életének szabadságának és törvényes érdekeinek védelme a büntetőjog alá tartozó és egyéb törvénytelen túlkapásokkal szemben, továbbá a társadalmi rend védelme és a lakosság biztonságának szavatolása, valamint a rendvédelmi szervekkel együttműködve az állambiztonság biztosítása, az államhatárok védelme, terrorcselekmények elhárítása, valamint illegális fegyveres csoportok, terror- és bűnszervezetek tevékenységének megakadályozása. A Nemzeti Gárda részt vesz a korábban belügyi műveletnek minősített kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban is, ahol szintén főként rendfenntartó feladatokat lát el a front menti térség ukrán ellenőrzés alatti részében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!