Néppárti kongresszus - Daul: stratégiai hiba volt az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások elhalasztása

Külföld, 2019.11.20

Stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások elhalasztását szerdán Zágrábban Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke, aki szerint ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak.

Az EPP leköszönő elnöke a szervezet zágrábi kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta: e döntéssel megmutatták, hogy nincs elképzelésük, és hogy hiányzik a határozottságuk.

"Megszegtük az ígéretünket és elveszítettük a hitelességünket a régióban, valamint ajtót nyitottunk Oroszországnak, Kínának, Törökországnak és az öbölbeli államoknak" - hangsúlyozta.

A múlt hónapban rendezett EU-csúcstalálkozón Franciaország volt az, aki blokkolta a balkáni államok csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Daul kiemelte: szoros egységbe tömörülő Európára van szükség, amely garantálni tudja álláspontját a nemzetközi kérdésekben.

Úgy vélte: egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni a kihívásokkal Oroszország és Kína imperialista politikája közepette, "olyan világos vízióval rendelkező óriásokkal szemben, amelyeknek nem kell döntéseiket a polgárok felé igazolniuk" - mondta. Hozzátette: meg kell védeni az uniós állampolgárokat, a vállalatokat és az értékeket.

A fontosabb kihívások között említette a klímaváltozást is, amely témája lesz a kongresszusnak. Daul elítélte az úgynevezett "zöld populizmust" és egyfajta középutat szorgalmazott.

"Mi vagyunk egyedül a populisták ellenszere (...) hozzá kell igazítanunk a politikánkat a kihívásokhoz, kezdve a klímaváltozással, és itt nem tanulhatunk semmit a zöldektől" - hangoztatta az EPP leköszönő elnöke.

Kifejtette, hogy a zöld populisták és az éghajlatváltozás létezését tagadók között kell megtalálni az " arany középutat", amellyel harcolni tudnak a klímaváltozás ellen, de egyben megvédik a munkahelyeket és a gazdaságot is.

Jelezte, hogy az európaiak aggódnak a bolygóért, de saját jövőjüket, fizetéseiket és nyugdíjaikat is féltik.

Daul szerint az EPP-nek komolyan foglalkoznia kell a biztonságpolitikával is.

"Ha nincs erős védelmi uniónk, nem leszünk képesek megvédeni értékeinket" - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!