Netanjahu Abbászra hárította a felelősséget a gázai gazdasági helyzetért

Külföld, 2018.10.09

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökre hárította a felelősséget a Gázai övezet rossz gazdasági helyzetéért - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet kedden.

"Nem akarjuk, hogy ez az állapot fennmaradjon. Hogyan jött létre ez a helyzet? Mahmúd Abbász megfojtja őket gazdaságilag, és kirobbannak" - mondta a Gázai övezetben élő palesztinokra utalva az izraeli kormányfő újságírói kérdésre válaszolva egy rögtönzött sajtótájékoztatón, miután bejelentette, hogy Amír Jaron professzor lesz az izraeli jegybank új elnöke.

"Megpróbálunk olyan megoldást találni, amely helyreállítja a békét és biztonságot a Gázai övezettel szomszédos közösségek számára. Úgy vélem, a másik oldalon is értik, hogy ha harc kezdődne, akkor nagyon magas árat kéne fizetniük" - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben már naponta tüntettek palesztinok ezrei a határkerítés mellett, s számuk péntekenként több tízezerre emelkedett. Vasárnap sikerült áttörniük a kerítésen, és felgyújtották a mesterlövészek túloldalon található, s az incidens idején üres katonai állásait.

A vasárnapi összecsapásokban a gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint 29 palesztint sérült meg, közülük tizenegyen lövésektől.

Ugyanakkor az ENSZ és Izrael többhetes, elsősorban Mahmúd Abbász ellenkezését leküzdő erőfeszítésének és tárgyalásainak hatására kedd reggel Kerem Salom átkelőhelynél az övezetbe hajthatott az első rendkívüli üzemanyagszállítmány-segély.

A 35 ezer liter dízelolajat Katar fizette ki az izraeli energia ipari vállalatoknak, s a segélynek az a célja, hogy a Gázai övezet jelenleg napi négyórás áramszolgáltatását nyolc órára növeljék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!