Netanjahu és Ganz megállapodott az egységkormányról

Külföld, 2020.04.20

Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt, és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke hétfő este Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencián megállapodásra jutott az egységkormányról - jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása.

Mintegy egy hónapig tartó tárgyalások után egyezségre jutott egymással a két politikus, és három parlamenti választás után kormánya lesz Izraelnek. Az egyezmény szerint a következő három évben előbb másfél évig Netanjahu, majd a következő másfél évben Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják.

Ganz a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre hivatkozva szegte meg legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép közös kormányra a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel vádolt Netanjahuval. A tárgyalásokon a televízió szakértői szerint nem esett szó a koronavírus fenyegetéséről, hanem a bírák, illetve a legfelsőbb bíróság bírói kinevezésének kérdése okozta a legtöbb vitát a miniszterelnök májusban három ügyben megkezdődő korrupciós pere előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!