Netanjahu: Izrael atomfegyver előállítására szolgáló újabb iráni létesítményt leplezett le

Külföld, 2019.09.09

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bemutatta egy újabb, állítólag iráni nukleáris fegyvert fejlesztő létesítmény légi felvételét a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna élő adásában.

A kormányfő rövid televíziós nyilatkozatában egy, Iszfahantól délre, Abdában lévő sivatagi atomlétesítmény légi felvételét mutatta be, ahol állítása szerint a közelmúltban atomfegyver előállításán dolgoztak.

Netanjahu a légi felvételre hivatkozva felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "ébredjen fel", és gyakoroljon nyomást Iránra. Bemutatta egy korábbi leleplezés helyszínét is, ahonnan szerinte később elszállították a tiltott nukleáris anyagokat, és kaviccsal borították be a területet.

Mintegy másfél évvel ezelőtt Netanjahu egy Turkuzabad nevű iráni helyen található, szőnyegtisztító üzemnek álcázott titkos nukleáris létesítményt "leplezett le".

Az izraeli miniszterelnök azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei nukleáris anyagot találtak egy általa megjelölt titkos iráni atomraktárban, amelyről az ENSZ tavalyi közgyűlésén beszélt. Noha már két hónap telt el, Irán még nem adott megfelelő magyarázatot a nukleáris maradványokra - mondta.

A televíziós nyilatkozat egy héttel és egy nappal az előrehozott választások előtt történt. Az ellenzéki baloldali Demokratikus Tábor választási trükknek értékelte a bejelentést.

"Még nem száradt meg a tinta az előző, elbukott trükkön, és Netanjahu saját sikere érdekében máris újabb állambiztonsági trükköt mutat be. Visszatért szeretett és ismert részlegéhez, miután kudarcot vallott a szégyenteljes kameratörvénnyel"- írták közleményükben.

"Netanjahu ismét hírszerzési információkat használ választási propagandájához. Ez szörnyű nemzetbiztonsági felelőtlenség. Az iráni atomot nem szabad kampányolásra használni" - írta Twitter-bejegyzésében Jaír Lapid, a Kék-fehér ellenzéki centrista párt egyik vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!