Netanjahu megígérte a közismereti tárgyakat nem tanító ultraortodox iskolák állami támogatását

Külföld, 2022.09.12

Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud párt vezére megígérte az askenázi ultraortodox közösségek vezetőinek, hogy hatalomra jutása esetén állami támogatást kapnak iskoláik akkor is, ha nem oktatnak közismereti tárgyakat - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A két legnagyobb ultraortodox pártegyüttes pártszövetségben történő indulása, így biztos parlamentbe jutásuk érdekében Netanjahu ígéretet tett, hogy ha sikerülne kormányt alakítania a november 1-én esedékes parlamenti választás után, akkor az állami iskolákkal azonos mértékű támogatás kapnak a kormánytól azok a szigorúan vallásos intézmények, ahol nem tanítanak matematikát, angolt és más közismereti tárgyakat.

Korábban az Egyesült Tórapártot alkotó két frakció külön akart indulni, mert nem tudtak dűlőre jutni egymással elsősorban ebben a kérdésben, azonban külön-külön indulásuk és esetleges kívül maradásuk - ha nem érik el a parlamenti küszöböt - rontotta volna Netanjahu esélyeit.

A vita hátterében az ultraortodox Belz hászidok - akik Izraelben a második legnagyobb csoport - és az oktatási minisztérium közötti tárgyalások álltak egy új, önálló iskolarendszer létrehozásáról számukra, amelynek tantervében lenne matematika, angol és természettudományi tárgyak, s hozzájuthatnának az állami forrásokhoz.

Az ultraortodox pártok már régóta állandó tagjai Netanjahu jobboldali és vallási pártokból álló tömbjének, amely támogatja miniszterelnöki jelölését és visszatérését a kormány élére.

Az alkut hevesen bírálta a tavaly nyártól idén nyár elejéig a kormány élén álló Naftali Bennett, aki szerint ez olyan lépés, amely veszélyezteti Izrael állam jövőjét.

"Ha hatalmas költségvetéseket utalnak át olyan iskoláknak, amelyek megtagadják az angol és a matematika oktatását, akkor olyan fiatalok egész generációja jön létre, akik nem rendelkeznek a munkavégzéshez szükséges készségekkel" - írta Bennett Twitter fiókjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!