Netanjahu az izraeli fennhatóság Ciszjordániára történő kiterjesztéséről tárgyal Amerikával

Külföld, 2018.02.12

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Izrael fennhatóságának ciszjordániai kiterjesztéséről tárgyal az Egyesült Államokkal - jelentette a helyi média hétfőn.

Netanjahu a kormányzó jobboldali Likud párt frakcióülésén jelentette be az e kérdésről folytatott megbeszéléseit, miután kérésére vasárnap egy héttel elhalasztották az erről szóló egyik képviselői indítvány beterjesztését az izraeli parlamentben, a kneszetben. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy két elv vezéreli. Egyrészt az, hogy a lehető legjobban összehangolják a lépést az Egyesült Államokkal, mert - mint fogalmazott - "a velük ápolt kapcsolat stratégiai érték". Másrészt pedig az, hogy a törvényjavaslat ne egyéni, hanem kormányzati kezdeményezés legyen, mert Netanjahu szerint "történelmi lépésről van szó". Előzőleg Joáv Kis, a Likud képviselője egyéni indítványt benyújtását szorgalmazta azzal kapcsolatosan, hogy Izrael terjessze ki törvénykezését és fennhatóságát a ciszjordániai telepekre. Tavaly az év végén a Likud párt központja megszavazta, hogy a párt kötelezze magát az izraeli törvények ciszjordániai telepekre történő kiterjesztésének támogatására.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ami óriási felháborodást keltett a muszlim világban, a palesztinok pedig azóta nem tekintik tárgyalópartnernek az Egyesült Államokat.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Ciszjordániát, amelyet egy időre katonai igazgatás alá helyezett, majd részben civil irányítás alá vont, de továbbra is megszállva tart. Az 1993-as oslói megállapodásban a Palesztin Hatóság önkormányzati jogokat kapott az övezet egy részén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!