New York állam kormányzója nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére

Külföld, 2020.03.31

Nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére Andrew Cuomo.  New York állam kormányzója maga közölte ezt az NBC televíziónak adott interjújában kedden.  

Andrew Cuomo esetleges további politikai szerepvállalása azt követően került az amerikai közélet érdeklődésének középpontjába, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta: nem bánná, ha New York kormányzója lenne a vetélytársa az őszi elnökválasztáson. Trump úgy fogalmazott: Cuomo "jobb jelöltje lenne a demokratáknak, mint Joe Biden". Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét az eddigi előválasztási eredmények alapján várhatóan a Demokrata Párt elnökjelöltjévé választják a párt nyári elnökjelölt-állító konvencióján. "Régóta ismerem Andrew-t (...) szerintem jobb jelölt lenne, mint az aluszékony Joe" - fogalmazott Trump. Az elnök az elmúlt napokban többször is elismerő szavakkal szólt Cuomo tevékenységéről a járvány idején. Cuomo elhárította Trump felvetését, leszögezve, hogy nem az elnökjelöltség, hanem a járvány küzdelmeivel kíván foglalkozni. "Most nem a politizálásnak van itt az ideje" - mondta és leszögezte, hogy nem indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Az elmúlt napokban Cuomo az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik legismertebb "arca" lett az Egyesült Államokban. Donald Trump elnökhöz hasonlóan naponta tart sajtókonferenciát, esténként tévés interjúkban anekdotázik az édesanyjához fűződő kapcsolatáról, a nagy, országos lapok portrékat közölnek róla. A The Washington Post hétfői számában egész oldalas riportban méltatta a kormányzót, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig kedden a Demokrata Párt felemelkedő csillagaként méltatta őt.

Elemzők közben arra mutatnak rá, hogy a demokraták elnökjelöltségére pályázó két politikus, Joe Biden és Bernie Sanders vermonti szenátor szinte láthatatlan a járvány idején, lényegében nem szólnak hozzá ehhez az országot foglalkoztató súlyos problémához. Elhárították az egymás közti további elnökjelölti vitákat is, s bár Biden a wilmingtoni villájában berendezett stúdióból kétszer is interjút adott a CNN televíziónak, de általános vélekedés szerint mindkét alkalommal belezavarodott a mondandójába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!