New Yorkban várhatóan újraválasztják De Blasio polgármestert, New Jerseyben és Virginiában kismértékű a demokraták előnye

Külföld, 2017.11.07

Kedden New Yorkban várhatóan újraválasztják Bill de Blasio demokrata párti polgármestert, New Jerseyben és Virginiában - ahol kormányzóválasztásokat tartanak - kismértékű a demokrata párti előny.

New York városában a demokrata párti Bill de Blasio jelenlegi polgármester és a republikánus jelölt, Nicole Malliotakis, New York állam törvényhozásának képviselője méri össze erejét. Az exit pollok - tehát a szavazóhelyiségből kilépőknél végzett felmérések - szerint a jelenlegi polgármester támogatottsága elsöprő arányú, 61 százalékos.

Több más nagyvárosban is - például Detroitban, Bostonban, Atlantában - polgármester-választást, illetve Utah államban a visszavonult Jason Chaffetz republikánus képviselő helyére pótválasztást tartanak kedden. Az amerikai politikusok és elemzők azonban elsősorban két kormányzó-választásra figyelnek: New Jerseyben és Virginiában voksolnak új kormányzóra, s mindkét voksolást a Trump-kormányzat eddigi munkájáról mondott véleménynek tekintik.

New Jerseyt eddig a republikánus Chris Christie, Virginiát a demokrata párti Terry McAuliffe irányította. Mivel mindketten két cikluson, azaz nyolc éven keresztül töltötték be a kormányzói tisztséget, a törvények szerint ezúttal már nem jelöltethetik magukat.

A felmérések New Jerseyben a demokraták jelöltje, Phil Murphy, volt beruházási bankár és németországi nagykövet előnyét mutatják a republikánus Kim Guadagno, eddigi kormányzó-helyettes előtt. Virginiában éles és személyeskedésektől sem mentes kampányban a demokraták jelöltje, Ralph Northam, eddigi kormányzó-helyettes és a republikánus Ed Gillespie, a párt volt elnöke és George W. Bush kormányának tanácsadója mérte össze erejét. A felmérések hétfőn este a demokrata párti jelölt kis mértékű előnyét mutatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!