NFL - A Brady vezette Tampa Bay hazai pályán akadályozhatja meg a Kansas City címvédését - ELŐZETES

Külföld, 2021.02.05

Közép-európai idő szerint hétfőn 0.30 órától rendezik a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 55. Super Bowlt, amelyen az Amerikai főcsoport győztese, a címvédő Kansas City Chiefs, valamint a Nemzeti főcsoport bajnoka, a tizedik fináléjára készülő, 43 éves Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers találkozik egymással.

Az összecsapás több szempontból is történelminek tekinthető, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy az egyik fél, jelen esetben a Tampa, saját stadionjában léphet pályára. Teheti mindezt egy olyan idény végén, melynek során a koronavírus-járvány miatt a mérkőzéseket zárt kapuk mögött, vagy minimális létszámú nézőközönség előtt játszották. A Raymond James Stadionban 25 ezren szurkolhatnak majd a csapatoknak, közülük 7500 már beoltott egészségügyi dolgozó lesz.

Ez az első Super Bowl, amelyben két olyan irányító lesz érdekelt, aki az előző két nagydöntőben magasba emelhette a Vince Lombardi-trófeát. Brady még a New England Patriots tagjaként 2019-ben a hatodik bajnoki címét nyerte a Los Angeles Rams legyőzésével, míg tavaly Patrick Mahomes a San Francisco 49ers ellen vezette sikerre a Kansas Cityt.

Szakértők szerint Brady és Mahomes személyében ezen a Super Bowlon kerül szembe egymással minden idők legjobb, valamint a jelenkor és a jövő legkiemelkedőbb irányítója. Utóbbi egyébként már most fantasztikus pályafutást tudhat maga mögött, hiszen kezdőként ez a harmadik szezonja, mindhárom idényében eljutott az Amerikai főcsoport döntőjéig - az elsőben éppen a Brady vezette New England állította meg -, a legutóbbi kettőben pedig a Super Bowlig menetelt együttesével. Ezen kívül kezdőként első idényében ő lett a liga legértékesebb játékosa, és a tavalyi Super Bowlon is őt választották a legjobbnak.

A veterán Brady tavaly húsz év után hagyta el a New England Patriots csapatát, Tampában pedig rögtön megmutatta, miért is klasszis még mindig. Az egyéni számokat tekintve szinte mindenben klubrekordot döntött, ráadásul a 2003-as bajnoki cím után újra bejuttatta a floridai együttest a Super Bowlba.

A két alakulat az alapszakaszban is találkozott egymással, akkor a Kansas City vendégként 27-24-es győzelmet aratott, ami csalóka eredmény, mivel Andy Reid együttese kézben tartotta a meccset. Már az első negyedben 17-0-ra vezetett, köszönhetően elsősorban annak, hogy az elkapó Tyreek Hill "szétszedte" a hazaiak védelmét és több mint 200 yardot termelt, a hazaiak pedig csak a vége felé tudtak közelebb zárkózni.

Az NFL történetében legutóbb éppen a Brady vezette New England tudta megvédeni címét, a Patriots 2004-ben és 2005-ben is megnyerte a Super Bowlt, azóta erre a Seattle Seahawksnak 2015-ben, valamint a New Englandnek 2018-ben lett volna lehetősége, de egyik gárda sem járt sikerrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!