Nizza jobboldali polgármestere kilép a legnagyobb francia ellenzéki pártból

Külföld, 2021.05.06

Kilép a legnagyobb francia ellenzéki pártból, a Köztársaságiak (LR) kötelékéből Christian Estrosi, Nizza országosan ismert polgármestere azért, hogy "egy új modern nagy politikai formációt" hozzon létre. A jobbközép politikus ezt a Le Figaro című napilap internetes oldalán csütörtökön megjelent interjúban jelentette be.

A kilépés hátterében az a megállapodás áll, amelyet a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) helyi politikusai kötöttek Emmanuel Macron államfő pártjával, az LREM-mel a júniusi regionális választások előtt.

Christian Estrosi támogatja a szövetséget, pártja országos vezetői azonban megpróbálták megtorpedózni azt. Nizza polgármestere azt állítja: még soha nem élt át olyan erőszakot a pártjában, mint jelenleg.

"Elmegyek az LR-ből. Otthagyni a pártomat kellemetlen döntés egy olyan gaullistának, mint amilyen vagyok" - mondta Christian Estrosi, aki szerint egy belső kisebbség "túszul ejtette a pártvezetést" azért, hogy tönkretegye az LR-LREM helyi összefogását a radikális jobboldali Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés listájával szemben.

"Átlépték az elfogadhatatlan határait" - mondta Estrosi, aki továbbra is támogatásáról biztosította a kormánypárttal megállapodást kötő Renaud Muselier jelenlegi régióelnököt.

A hétvégén tető alá hozott megállapodás értelmében a Köztársaság lendületben (LREM) kormánypárt nem indít külön listát a régióban, hanem a kormánypárti politikusok csatlakoznak a régiót jelenleg vezető konzervatív Renaud Muselier listájához, s ez utóbbi lesz a közös lista vezetője a június 20-án és 27-én esedékes kétfordulós választásokon.

Az LR-LREM közös lista célja köztársasági frontot létrehozni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben, amelynek listáját egy korábban az LR-ben politizáló, országosan ismert politikus, Thierry Mariani vezeti.

A dél-franciaországi régióelnököt saját pártja, az LR a támogatása megvonásával fenyegette meg, amiért már az első forduló előtt megállapodott a kormánypárttal. A jelöltállítás határideje május 17., addig az LR országos vezetése akár egy másik listát is állíthat a közös LR-LREM listával szemben. Ez viszont hírmagyarázók szerint egyértelműen a Nemzeti Tömörülésnek és elnöküknek, Marine Le Pennek kedvezne, aki a jelenlegi kormánypolitikával szembeni egyetlen hiteles ellenzéki politikusként szeretne mutatkozni.

"A Köztársaságiaknak véleményem szerint egyértelműen ki kellene mondania, hogy minden körülmények között és minden választáson mindenekelőtt gátat szabnak a szélsőjobboldalnak. A kettős játék ebben a kérdésben tűrhetetlen, miután ellentétes az értékeinkkel. Amíg ez a tisztázás nem történik meg, úgy döntöttem, hogy kilépek a Köztársaságiaktól, hogy szavatoljam másokhoz hasonlóan azt, hogy teljesen szabadon beszélhetek" - mondta a polgármester, aki 2017-ig a régióelnök volt, korábban pedig Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy jobboldali elnökök kormányaiban miniszteri posztokat töltött be.

"Addig hangsúlyozzák (a Köztársaságiak), hogy nincs különbség köztük és a Nemzeti Tömörülés között, hogy ők segítik hatalomba (Le Pent)" - vélte Christian Estrosi. Jelezte, hogy egy olyan új modern politikai formációt hoz létre, amely "a jobboldalt és a centrumot egy olyan igazi projektben fogja össze, amelynek vezetése nem önmagáról kíván beszélni, hanem az iparról, a környezetvédelemről, a közbiztonságról, az ellenőrzött bevándorlásról".

Szerdán a régió egyik másik ismert jobboldali politikusa, Hubert Falco, Toulon polgármestere - aki szintén támogatta a megállapodást a kormánypárttal - is kilépett a Köztársaságiaktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!