Nizzai merénylet - Lampedusán keresztül érkezett Európába a nizzai merénylő

Külföld, 2020.10.29

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő - értesült az olasz sajtó csütörtökön.

A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.

"Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszternek le kell mondania" - szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője.

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.

"Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?" - tette fel a kérdést Gelmini. Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány így veszélyeztesse az olaszok és az európaiak biztonságát.

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!