Nizzai merénylet - Michel: az európai vezetők nyilatkozatban ítélték el a merényletet

Külföld, 2020.10.29

Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Michel a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videókonferencián közölte, a tagállami vezetők megdöbbentőnek, elszomorítónak nevezték, és a "lehető leghatározottabban" elítélték a Franciaországban elkövetett merényleteket, amelyek - tolmácsolása szerint - a közös értékek elleni terrortámadásoknak számítanak.

"Felhívjuk a világ vezetőit, hogy a megosztottság helyett törekedjenek a közösségek és vallások közötti párbeszédre és megértésre" - idézte a nyilatkozat szövegét Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette, az európai demokrácia a szabadságon és a jogállamiságon nyugszik, amelyeket közös akarattal meg kell védeni.

Michel az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Csütörtökön, három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd moszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén) egy késes férfi lefejezett egy nőt és két másik embert megölt a nizzai Notre-Dame-bazilikában. A támadás elkövetőjét elfogták. A késelő egy 21 éves tunéziai bevándorló, aki az olaszországi Lampedusa szigetéről érkezett október elején Franciaországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!