Novák Katalin: minden felelősen vállalt magyar gyermek kincs

Külföld, 2019.05.13

A magyar kormány számára minden felelősen vállalt gyermek kincs, minden megszületett magyar élet értéket jelent - emelte ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn Topolyán, ahol babacsomagokat adott át 109 vajdasági magyar családnak.

Rámutatott, hogy 2010 óta olyan családbarát kormányzás folyik Magyarországon, amelynek a középpontjában a gyermekek és a gyermeket vállaló és nevelő fiatalok állnak. Ez a kormányzás azonban nem korlátozódik a Magyarország jelenlegi földrajzi határain belüli területekre, hanem átlépi az ország határait is, "mert számunkra minden, felelősséggel vállalt magyar gyermek kincset jelent, és ezért szeretnénk minden olyan fiatalt elismerni, aki magyar gyermeket vállal, magyar gyermeket hoz világra és nevel magyar felnőttnek". Mint mondta: erről szól a Köldökzsinór Program, "amely a magyar-magyar összetartozást, a szülőföld és a határainkon kívül élő magyarok közötti eltéphetetlen köldökzsinóron keresztül az összetartozást jelképezi".

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon és a Kárpát-medencében már több mint 25 ezer igénylés érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumának családokat segítő anyasági támogatására és a babakötvényre, a köldökzsinór-támogatások száma is több ezerre tehető, például a Vajdaságban már majdnem elérte az ezret azok száma, akik igényelték a támogatást. A babacsomagokat a nemzetpolitikai államtitkárság azoknak a családoknak adja ajándékul, akik igényelték a gyermekvállalást segítő támogatásokat.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon pozitív irányba mozdultak a népesedési mutatók az elmúlt években. Egyre többen kötnek házasságot, egyre kevesebben válnak el, egyre nagyobb a gyermekvállalási kedv. Húsz éve nem voltak olyan jók a mutatók, mint az elmúlt évben - húzta alá. "De még nem dőlhetünk hátra, ez nem azt jelenti, hogy jól állunk, még mindig alapvetően egy demográfiai lejtmenetben vagyunk, évről évre fogy a magyarság. Ezt a folyamatot szeretnénk megállítani, és ezért hirdettük meg a családokat támogató, a gyermekek vállalását középpontba helyező politikát határainkon kívül és belül". Novák Katalin örömének adott hangot, hogy egyre több fiatal vállal családot Magyarországon, de például a Délvidéken is. Reményének adott hangot, hogy ez a pozitív tendencia a jövőben is folytatódik.

A politikus arra kérte a jelenlevőket, hogy május 26-án éljenek demokratikus jogukkal, és vegyenek részt az európai parlamenti választáson, szóljanak bele Európa jövőjének az alakításába. "Támogassanak bennünket abban, hogy Magyarországnak és a határainkon kívül élő magyaroknak az érdekeit a lehető legjobban tudjuk képviselni Európában, és hozzájáruljunk ahhoz, hogy Európa hosszútávon is biztonságos hely legyen, egy olyan hely, ahol a magyar érdekek a lehető legmagasabb szinten képviseltetnek" - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!