Novák Katalin: uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében a V4-ek közös fellépésének köszönhetően

Külföld, 2018.12.02

Uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében a V4-ek közös fellépése nyomán - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

"Eredményes a Visegrádi Négyek közös fellépése azon osztrák döntés ellen, amely a gyermekek után járó családi ellátásokat alacsonyabb összegben állapítja meg január 1-jétől az Ausztriában dolgozó uniós, így magyar állampolgárok számára is" - mondta az államtitkár.

Miután a V4 országok, valamint Litvánia, Szlovénia és Bulgária nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottságot(EB), hogy tegye meg a szükséges lépéseket, Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa jelezte, hogy a testület vizsgálatot indít az osztrák döntés uniós joggal való összeegyeztethetőségéről.

Az államtitkár ismertette: a visegrádi országok azt követően fordultak a bizottsághoz, hogy egy osztrák kormánydöntés értelmében 2019. január 1-jétől csökken az Ausztriában dolgozó uniós állampolgároknak a nem Ausztriában élő gyerekek után járó családtámogatások összege.

A V4-ek, valamint Bulgária, Litvánia és Szlovénia határozott álláspontja, hogy a döntés súlyosan sérti az uniós jogot, az egyenlő bánásmód elvét és a szociális biztonsági koordináció alapelvét, illetve indokolatlan megkülönböztetést jelent, hiszen a külföldi munkavállalók ugyanolyan mértékben adóznak és fizetnek járulékot, mint az osztrák munkavállalók.

Marianne Thyssen válaszlevelében jelezte Novák Katalinnak: a EB meggyőződése, hogy a szabad mozgás elve alapján minden uniós állampolgárt azonos jogok illetnek meg, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a családtámogatások tekintetében sem.

A szociális biztonsági koordináció alapelve szerint megengedhetetlen az EU-ban a családi ellátások folyósításának csökkentése.

Novák Katalin hangsúlyozta: az osztrák családtámogatások indexálása legnagyobb mértékben a magyar családokat, közel 40 ezer magyar gyermeket érint.

A magyar kormány számára a gyermeket nevelő családok támogatása kulcsfontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a családok teljes körű hozzáférését a jogaikhoz és ellátásaikhoz. A kormány pozitívan tekint az EB által hamarosan elindított vizsgálatra, és reméli, hogy a testület ezúttal kiáll a magyar emberek, családok jogaiért is - fűzte hozzá az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!