Nyugati országok nagykövetei a román büntetőjogi reformot bírálták, Dancila rendre utasította őket

Külföld, 2019.04.03

Románia tizenkét nyugati szövetségesének bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban kérte fel a bukaresti kormányt, hogy ne fogadjon el a bűnözés és korrupció elleni harcot gyengítő rendeletet, Viorica Dancila azonban azzal utasította rendre őket, hogy egyetlen országban sem a nagykövetek szabják meg, mit tegyen a miniszterelnök.

Szerdán közzétett állásfoglalásukban a külképviseleti vezetők azt állították, hogy a bukaresti kormányzat aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és felkérték Bukarestet, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek "tovább rontják" az igazságügy helyzetét.

Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Hollandia, Norvégia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok nagykövete szerint a román kormánynak le kéne tennie arról, hogy sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot, szerintük a büntető törvénykönyvet és az igazságszolgáltatás működését csak alapos közvita, az érintett intézmények meghallgatása és nemzetközi intézmények ajánlásai alapján kéne módosítani.

Dancila a szerdai kormányülésen elutasította a bírálatot, hozzátéve, hogy ugyanolyan tiszteletet vár el a Bukarestben akkreditált nagykövetektől, mint amennyit román kollégáik tanúsítanak a fogadó országok iránt. A miniszterelnök szerint a - szociáldemokrata kormányt az igazságügyi reform miatt folyamatosan támadó - jobboldali Klaus Iohannis államfő a felelős Románia külföldi megítélésének megromlásáért.

Dancila az Európai Unió vezető tisztségviselőinek Romániáról szerdán hangoztatott aggályai kapcsán is értetlenségének adott hangot. Szerinte Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlásáért, mondván, hogy kormánya folyamatosan egyeztet az EB szakértőivel és tartja magát a megbeszélt menetrendhez.

Dancila elutasította Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének aznapi bírálatát is, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy Bukarest hatósági felügyelettel akadályozza az EP jelöltjének, Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyésznek a részvételét az európai főügyészi tisztségért folyó szelekciós eljárásban. A román miniszterelnök érthetetlennek mondta, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódó brüsszeli vezetők most azt várják kormányától, hogy beavatkozzon egy bűnvádi eljárásba. Leszögezte: ezt nem fogja megtenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!