Október 23. - Dömötör Csaba: a közép-európai népek küldetése az egymásba kapaszkodás és a közös felemelkedés

Külföld, 2021.10.23

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Közép-Európában élők küldetése nem egymás legyőzése, hanem az egymásba kapaszkodás - hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Szabadkán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szervezett vajdasági központi ünnepségen.

A történelem most talán az utolsó esélyt adta meg arra, hogy ezek a népek új korszakot nyissanak, a keletről vagy a nyugatról érkező veszélyekkel szemben megvédjék magukat és együtt emelkedjenek fel - jelentette ki az államtitkár.

A politikus hozzátette: az utóbbi tíz év azt is bizonyította, hogyha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nem csak a magyaroknak, hanem a környező országok népeinek is jó.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: "a magyarság csillaga felemelkedőben van", de ennek oka nem a vakszerencse, hanem a közösen elvégzett munka. "Az elmúlt évtized visszaadta a magyarok önbecsülését, és ez erősödő, határon túli közösségeket is jelent" - emelte ki.

Kiemelte, hogy Magyarország már nem az, ami akárcsak egy évtizeddel ezelőtt is volt. "A jövőnket érintő döntéseket magunk hozzuk, a biztonságunkat és a kultúránkat őrizzük, gazdaságunkat pedig erősítjük, és ezt a gyarapodást arra fordítjuk, hogy erősítsük a magyarok közösségét, éljenek a világ bármely táján".

Rámutatott, hogy "Magyarország minden korábbinál látványosabban tud segítő kezet nyújtani a külhoni magyar közösségeknek". Példaként említette, hogy 2010 óta tízszeresére nőtt a határon túli magyarság támogatása, csak az idén másfélezer külhoni szervezet kap segítséget.

Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetpolitikában semmi sem magától értetődő, de abban biztosak lehetnek a külhoni magyarok, hogy "amíg ennek a kormánynak van cselekvési lehetősége, Önök mindig számíthatnak az anyaország támogatására".

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy október 23-a a függetlenség, a szabadságvágy, a szuverenitás visszavételének ünnepnapja, és ez az elmúlt 65 évben nem változott, noha a világ átalakult.

"Meggyőződésünk, hogy mindazok, akik részt vettek a dicsőséges forradalomban, annak az eszmének az elérése érdekében cselekedtek, ami nem írható felül és nem cincálható szét. Ez pedig a nemzet és a nemzeti szabadság, függetlenség és önrendelkezés eszménye. Ilyen módon nekünk, vajdasági magyaroknak csakis egyetlen '56 létezik, mert hiszünk a nemzet egységében, a szabadság eszméjében, abban, hogy a demokrácia alapja az önrendelkezés, amit nem meghaladni kell, hanem kiteljesíteni" - hangsúlyozta.

Pásztor István rámutatott, hogy "a szabadság megtapasztalása sohasem egyforma, de mindig ugyanabból az érzésből indul útjára: az embereknek elegük lesz abból, hogy úgy veszik el tőlük az önállóságukat vagy a szabad döntéshozatalt, hogy folyamatosan azt sulykolják a fejükbe, hogy nem tudják, mi a jó nekik".

A politikusok az ünnepség előtt a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a Szabadka melletti Palics 1956-os emlékművét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!