Október elejéig hosszabbították meg a belga kormány mandátumát

Külföld, 2020.09.10

Október elsejéig hosszabbították meg a belga szövetségi kormány mandátumát, amely szeptember 17-én járt volna le. A hosszabbításról a következő szövetségi kormány kialakításáról tárgyaló hét párt elnöke állapodott meg csütörtökön.

Ugyancsak meghosszabbították szeptember 21-ig Egbert Lachaert és Conner Rousseau kormányalakítást célzó koalíciós tárgyalásokért felelős politikusok mandátumát, akiket a belga király nevezett ki a feladat végrehajtására augusztusban, miután a megbeszéléseket addig vezető politikusok visszaadták mandátumunkat, mivel a tárgyalások megrekedtek.

Az országot 2018 decembere óta már a második - korlátozott hatalommal rendelkező - ügyvivői kormány irányítja, mivel a négypárti szövetség akkor felbomlott.

A belga uralkodó a 2019 májusában tartott parlamenti választásokon mandátumot szerző pártok több vezetőjét is a kormányalakítási tárgyalások vezetésével bízta meg, azonban ez idáig minden kísérlet kudarcot vallott.

A pártok legutóbb március közepén tettek kísérletet arra, hogy a koronavírus elleni intézkedések sikere érdekében megegyezésen alapuló, akár egy évig tartó mandátummal rendelkező szövetségi kormányt alakítsanak. A tanácskozás résztvevői azonban végül abban egyeztek meg, hogy a koronavírus okozta válságra való tekintettel "félreteszik a politikai nézetkülönbségeket", és a jelenlegi kormány megbízatásának meghosszabbítása mellett foglaltak állást.

Sophie Wilmes frankofón liberális politikust, korábbi költségvetési minisztert tavaly októberben nevezték ki ügyvezető kormányfőnek, ugyanis a posztot addig betöltő Charles Michel december 1-jén az Európai Tanács elnökeként lépett hivatalba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!