Októberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Külföld, 2019.12.05

Októberben tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben - jelentette csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Októberben szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában és 0,4 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Az előző hónapban, szeptemberben az euróövezetben 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom és 0,1 százalékkal az EU-ban.

A kiskereskedelmi forgalom októberi 0,6 százalékos csökkenése tíz hónapja, 2018 decembere óta a legnagyobb csökkenés az euróövezetben.

A legnagyobb, 1,9 százalékos havi csökkenést Németországban és Írországban regisztrálták októberben. Finnországban 1,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal Portugáliában nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison októberben, míg Lengyelországban 0,9 százalékkal, Belgiumban és Romániában pedig 0,8 százalékkal.

Éves összevetésben naptári kiigazítással az euróövezetben 1,4 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben.

A legnagyobb, 6,9 százalékos éves növekedést Romániában regisztrálták a kiskereskedelmi forgalomban októberben, Magyarországon 6,2 százalékosat, Máltán pedig 5,1 százalékosat. Szlovéniában októberben 5,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, míg Szlovákiában 3,3 százalékos, Lettországban 0,4 százalékos volt az éves csökkenés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!