Októberben csökkentek a német elektrotechnikai ágazat megrendelései

Külföld, 2019.12.09

A belföldi kereslet visszaesése miatt csökkentek októberben a német elektrotechnikai és elektronikai vállalatok megrendelései. Az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI megítélése szerint azonban az exportmegrendelések körében tapasztalható részleges növekedésnek köszönhetően már észlelhető az üzleti hangulat javulása a vállalatok körében.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) kimutatása szerint októberben 5,3 százalékkal csökkentek az ágazat megrendelései az egy évvel korábbihoz képest. A szervezet vezető közgazdásza, Andreas Gontermann szerint azonban ez nem ad okot különösebb aggodalomra, mivel a csökkenés részben a kétszámjegyű százalékos növekedéssel megemelt tavalyi bázisadat hatásának tulajdonítható.

Az ágazatban elsősorban a belföldi megrendelések estek vissza októberben, 11,0 százalékkal, míg a külföldi megrendelések 0,7 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendeléseken belül viszont homlokegyenest ellenkező képet mutat az euróövezetből, illetve a világ többi részéről érkező megrendelések alakulása. Míg az euróövezetből 9,9 százalékkal csökkentek a német elektrotechnikai és elektronikai ágazat megrendelései, addig a többi régióból 4,4 százalékkal emelkedtek.

Januártól októberig összességében 2,2 százalékkal csökkentek az ágazat megrendelései, a belföldi megrendelések 3,0 százalékkal, a külföldiek 1,7 százalékkal. Az euróövezetből 4,5 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak a német elektrotechnikai és elektronikai vállalatok, a világ többi részéről pedig mindössze 0,1 százalékkal kevesebbet.

Az ágazat termelési értéke árkiigazítással 4,2 százalékkal maradt el az idén októberben az előző évitől, ami jórészt szintén a tavalyi magas bázisértéknek tulajdonítható Andreas Gontermann szerint. "Az év egészére a tavalyinál mintegy négy százalékkal alacsonyabb termelési értékre számíthatunk még a legutóbb ismét felfelé javított éves tervekkel együtt is" - fogalmazott. Az év első tíz hónapjában 3,6 százalékkal alacsonyabb termelési értéket állított elő az ágazat árkiigazítással.

Az ágazat októberben 16,5 milliárd euró bevételre tett szert, 4,0 százalékkal alacsonyabbra az előző évinél. Ezen belül a belföldi bevétel 9,9 százalékkal 7,8 milliárd euróra csökkent, míg az exportbevétel 1,8 százalékkal 8,7 milliárd euróra emelkedett. Az euróövezeti exportbevétel 2,3 százalékkal 3,3 milliárd euróra, a többi 1,4 százalékkal 5,4 milliárd euróra nőtt.

Januártól októberig 159,1 milliárd euró bevételre tett szert a német elektrotechnikai és elektronikai ágazat, 0,9 százalékkal kevesebbre az előző évinél. A belföldi bevétel 1,7 százalékkal 74,8 milliárd euróra csökkent, az exportbevétel stagnált, 0,1 százalékkal csökkent 84,3 milliárd euróra. Az euróövezeti exportbevétel 0,3 százalékkal emelkedett 31,0 milliárd euróra, a többi 0,4 százalékkal csökkent 53,3 milliárd euróra.

Az ágazati szakmai képviseleti szervezet megítélése szerint a vállalatok körében javult az üzleti hangulat november folyamán: "Miközben az aktuális helyzet megítélése nagyjából az előző havi szinten stagnált, a kilátások megítélése már javult. Ezzel együtt is azonban még mindkét mutató, és így összesített értékük is még a nulla szint alatt maradt" - fogalmazott Gontermann.
https://www.zvei.org/presse-medien/pressebereich/elektrokonjunktur-weiter-ohne-schwung/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!