Októberben romlott a fogyasztói hangulat az euróövezetben

Külföld, 2020.10.22

Októberben a várakozásoknál nagyobb mértékben romlott a fogyasztói hangulat az euróövezetben.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) csütörtökön azt közölte előzetes adatai alapján, hogy októberben mínusz 15,5 pontra romlott az euróövezeti fogyasztói hangulatindex a szeptemberi mínusz 13,9 pontról. Elemzők némileg kisebb romlást, mínusz 15 pontot vártak októberre.

Az októberi hangulatindex ezzel tovább távolodott a mínusz 11,2 pontos hosszú távú átlagtól. A mutató áprilisban állt a mélypontján, mínusz 22,0 ponton. Az évet mínusz 8,1 ponton kezdte.

Az Európai Unió 27 tagállamára vonatkozóan az októberi fogyasztói hangulatindex ugyancsak 1,6 ponttal, mínusz 16,5 pontra romlott a DG EcFin felmérésében a szeptemberi mínusz 14,9 pontról. Az EU esetében a hangulatindex hosszú távú átlaga mínusz 10,6 pont.

A DG EcFin havi rendszerességgel végzi el mintegy 23 ezer háztartás bevonásával telefonos felmérését a fogyasztói hangulat megállapítására. A feltett kérdések az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, a megtakarítási célok és a költekezési hajlandóság megítélésére vonatkoznak. Az index elméleti mozgási tartománya mínusz 100 és plusz száz, ahol a nulla a semleges álláspont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!