Októbertől újraindul Romániában az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja

Külföld, 2020.09.23

Októbertől újraindul Romániában az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja, amelynek célja egyebek mellett az anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése - közölte szerdán az alapítványt működtető Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Közölték, hogy a délutáni foglalkozás több pedagógussal, azonos számú helyszínen és kevesebb gyermek részvételével indul újra október 5-től. A jelenlegi adatok szerint 119 pedagógussal és 1524 tanuló részvételével indul a program 10 megyében és Bukarestben, összesen 32 tanintézményben.

"Kihívás volt az idei tanévben a jelenlegi közegészségügyi helyzetben felmérni az igényt, a lehetőségeket, és elindítani a programot" - nyilatkozott Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Rámutatott: minden oktatási intézmény vezetőségével, pedagógusokkal és szülőkkel külön-külön egyeztetve, a járványügyi előírások betartásával igyekeznek biztonságban elindítani a délutáni oktatást ott, ahol továbbra is igény van rá.

Hozzátette: a részt vevő oktatási intézmények száma és a gyermeklétszám a jövőben növekedhet, ha a specifikus feltételeknek helyi szinten eleget tudnak tenni, és amennyiben lesz elegendő számú engedélyezett osztályterem, valamint pedagógus.

Ilyen délutáni oktatás lesz az idei tanévben Arad, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Hunyad, Máramaros, Szeben, Kolozs, Temes, Hargita megyékben és Bukarestben.

A program célja a magyar anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése mellett az is, hogy a magyar iskolákat népszerűbbé tegyék a szórványközösségekben, és közvetetten segítsenek anyagilag a szülőkön.

Az először 2019 őszén indult program a magyar nyelvű elemi oktatásban részt vevő gyermekeket célozza meg, a délutáni felügyelet és oktatás mellett naponta meleg ebédet is biztosítanak nekik. A program a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!