Olasz költségvetés - Uniós források: a tagállamok támogatják a túlzottdeficit-eljárás megindítását

Külföld, 2018.11.30

Az európai uniós tagállamok támogatják a túlzottdeficit-eljárás megindítását Olaszországgal szemben a római kormány aggályosnak minősített jövő évi költségvetési tervezete miatt - közölték uniós bennfentes források pénteken.

A tagországok kormányainak képviselői csütörtökön támogatták az Európai Bizottság múlt heti jelentését, ezt azonban még hivatalosan is meg kell erősíteni a gazdasági és pénzügyminiszterek jövő heti tanácsülésén, ami utat nyit az eljárás formális kezdeményezése előtt - tájékoztattak névtelenséget kérő diplomaták.

A csütörtöki egyeztetés résztvevői állítólag egyetértettek a brüsszeli testület értékelésével, miszerint a büdzsétervezet "különösen súlyos megsértését" jelenti az uniós szabályoknak és a római kötelezettségvállalásoknak, ezért indokolt a túlzottdeficit-eljárás.

A bizottság sajtóhírek szerint december 19-én tesz majd javaslatot az eljárás megindítására, és ezt január végén hagyhatják jóvá az EU-s pénzügyminiszterek.

Az eljárásban ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, és amennyiben ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérhetné.

Az Európai Bizottság hivatalosan is elutasította a jövő évi olasz büdzsé tervezetét, ami tulajdonképpen várható volt, miután Róma a korábbi felszólítás ellenére sem volt hajlandó korrekcióra. Ez a legelső alkalom, hogy visszautasították valamelyik tagállam költségvetését.

A testület megállapította: a tervezet alapján be nem tartottnak kell tekinteni a meghatározott adósságkritériumokat.

Az alapvető probléma, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélokat tűzött ki a következő évekre, ráadásul véget akar vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

Olaszország államadóssága 2300 milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ez a második legmagasabb arány az EU-ban, több mint duplája a 60 százalékos uniós plafonnak.

Bármi is legyen a politikai huzavona eredménye, a helyzet tovább fokozza a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító állammal szemben. A nyugtalan helyzetben pedig a piaci folyamatok egyesek szerint még ki is kényszeríthetik a korrekciót, sőt a koalíció felbomlására is vezethetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!