Olasz kormányválság - Alapjogokért Központ: instabil lehet a baloldali pártok alkotta kormány

Külföld, 2019.08.28

Az instabil lehet majd az új olasz kormánytöbbség, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) együttműködésével jön létre - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pócza István hozzátette: a probléma az, hogy Olaszországban annyira jelentőssé és elsődlegessé vált a hatalom megszerzése, hogy a választók akarata háttérbe szorul.

A szakértő szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy összeáll az M5S és PD, de az kérdéses, hogy mennyire lesz tartós az együttműködés, hiszen alapvető nézetbeli különbségek vannak a pártok között. A két párt már a kormányalakítás menetéről is különbözően gondolkodik, míg M5S először a parlamenti székeket osztaná ki, addig a Demokrata Párt szerint először a közös kormányprogrammal kellene foglalkozni - fűzte hozzá.

Pócza István kitért arra is, hogy a szakértők között Európa-szerte gyanakvást keltett, hogy a Demokrata Párt - a brüsszeli elvárásoknak megfelelően - Romano Prodit, volt Európa Bizottsági tagot javasolta miniszterelnöknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!