Olasz kormányválság - Az amerikai elnök Giuseppe Conte kormányfőt dicséri Biarritz után

Külföld, 2019.08.27

Donald Trump amerikai elnök Giuseppe Conte olasz kormányfőt dicsérte keddi Twitter-bejegyzéseinek egyikében.

"Nagyon tehetséges ember, aki remélhetően miniszterelnök marad" - írta mikroblogjában az amerikai elnök.

Olaszországban jelenleg kormányválság van, Conte a múlt héten lemondott, a nagyobb pártok jelenleg keresik a megoldást a helyzetre.

Donald Trump "rendkívül tiszteletre méltónak" nevezte az olasz kormányfőt, és megjegyezte, hogy "erőteljesen" képviselte országát a G7-es országcsoport múlt hét végi biarritzi csúcstalálkozóján. Hozzáfűzte, hogy Conte jól együttműködik az Egyesült Államokkal is.

Giuseppe Contét, aki korábban jogi tanulmányokat folytatott a New Havenben lévő Yale Egyetemen és a pittsburghi Duquesne Egyetemen is, Trump tavaly júliusban kétoldalú látogatáson is fogadta a Fehér Házban. Az amerikai elnök később is dicsérte az olasz politikust, kiemelve például "nagyszerű győzelmét", jóllehet Conte nem választásokon aratott győzelmet, hanem a győztes pártok kompromisszumok eredményeként nevezték ki a római kormány élére.

Az olasz kormányfő korábban kijelentette, hogy Róma új "kivételezett partnere" Washingtonnak, és ő személyesen is kész arra, hogy Európában erősítse az amerikai kormány álláspontját a NATO-tagországok védelmi kiadásainak növeléséről.

Donald Trump, aki többször is bírálta a nagy európai országok bevándorlási politikáját, a Conte-kormány migránspolitikájával többször is nyilvánosan egyetértését fejezte ki, külön kiemelve Matteo Salvini belügyminiszter szerepét. "Őszintén szólva a kormányfő az illegális migráció ügyében velünk van, Itália belefáradt" a migrációba - fogalmazott az idén áprilisban Trump. Conte nem cáfolta az amerikai elnök állításait, sőt, folyamatosan dicsérte őt.

Elemzők szerint európai partnerei között az amerikai kormány megkülönböztetett figyelmet szentel Olaszországnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!