Olasz választás - A szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát este hét óráig

Külföld, 2022.09.25

Este hét óráig a szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát, ami több mint hét százalékponttal alacsonyabb részvételi arányt jelent a 2018-as parlamenti választásokon este mérthez képest - közölte a belügyminisztérium vasárnap.

Öt évvel ezelőtt az este hétkor mért részleges részvételi arány 58,4 százalékos volt.

Most a legtöbben, 59,7 százalék Emilia-Romagna tartományban szavazott, miközben öt évvel ezelőtt este hétig 62,2 volt az arányuk. A legkevesebben a déli Calabriában mentek el voksolni, 36,9 százalék, az öt évvel ezelőtti 49,6-hoz képest.

A legnagyobb csökkenés Campaniában figyelhető meg, ahol a 2018-as parlamenti választásokhoz képest mintegy tizennégy százalékkal volt alacsonyabb az este hétkor mért részvételi arány. A déli térségekben vasárnap rendkívül rossz volt az idő. Elemzők rámutattak, hogy az alacsony részvételi arány az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát csökkentheti, hiszen az országnak ezen a részén eddig a Giuseppe Conte vezette párt számított a legnépszerűbbnek.

Az este tizenegy órás urnazárást a pártok székházaikban és a választásokra felállított sajtóközpontokban várják. Mintegy négyszáz olasz és külföldi újságíró akkreditáltatta magát a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) választási központjába, amelyet egy római szállodában alakítottak ki.

Az utoljára két hete közölt felmérésekben a Meloni vezette jobboldali koalíció majdnem húsz százalékpontos előnyt mutatott az Enrico Letta vezette baloldalhoz képest.

Giorgia Meloni az urnazárás előtti utolsó órákban a közösségi oldalán közölt tréfás videót, melyen kezében egy-egy sárgadinnyét, olaszul melonit tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!