Olasz Vatikán-szakértő biztosra veszi, hogy Ferenc pápa a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra látogat

Külföld, 2020.03.01

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Róma, 2020. március 1., vasárnap (MTI)- "Előrehaladott fázisban" van Ferenc pápa budapesti látogatásának szervezése - erősítette meg Francesco Antonio Grana olasz Vatikán-szakértő, újságíró az MTI-nek vasárnap.

Francesco Antonio Grana úgy értesült, hogy a szentszéki államtitkárságon már folyik az egyházfő útjának előkészítése a szeptemberben Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

"Nem arról van csupán szó, hogy megkezdődött a pápai látogatás előkészítése, ennél sokkal előrehaladottabb fázisba lépett a budapesti látogatás" - fejtette ki az Il Fatto Quotidiano olasz napilap Vatikánnal foglalkozó újságírója, akiről köztudott, hogy magas szintű és jól értesült vatikáni forrásokkal rendelkezik.

Grana korábban Twitter-fiókján a szeptember 20-i dátumot is megjelölte, vagyis Ferenc pápa a NEK zárómiséjére érkezhet Budapestre.

"Kétnapos lesz a pápai látogatás" - tette hozzá Francesco Antonio Grana az MTI-nek.

Úgy vélte, sokáig bizonytalan volt, hogy a NEK-re személyesen az egyházfő látogat-e el, vagy esetleg egy őt képviselő pápai legátus lesz jelen. Francesco Antonio Grana kijelentette, Áder János államfő február 14-i vatikáni látogatása, majd Erdő Péter bíboros, prímás szentszéki egyeztetései hoztak fordulatot, mivel ezt követően a Szentszék eldöntötte, hogy személyesen Ferenc pápa látogat el a budapesti egyházi eseményre.

A Vatikán-szakértő hangsúlyozta, hogy a hivatalos bejelentést a Vatikán részéről "mielőbb" várja. Hozzátette, hogy szeptember messze van még, és nagyon sok függ a tömegeseményeket is befolyásoló koronavírus-helyzettől is Olaszországban éppúgy mint a világ többi részén.

Más vatikáni források úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a Szentszék "nem kedveli", ha jelentős eseményeket újságírók "röppentenek fel", megelőzve a hivatalos csatornákat.

Ferenc pápa több külföldi látogatása alkalmával is megtörtént, hogy a Vatikán azért késleltette a hivatalos közlést, mivel az olasz sajtó túl korán nyilvánosságra hozta a pápai úttal kapcsolatos információkat. Emlékeztettek, hogy az egyházfő minden útját úgynevezett "bejárás" előzi meg, vagyis a Vatikán képviselői, többek közt a pápai állam biztonsági emberei, végig ellenőrzik a tervezett látogatás helyszíneit.

Áder János államfő február 14-én a Vatikánban a közmédiának nyilatkozva számolt be arról, hogy Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A köztársasági elnök akkor elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13-20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson.

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban.

Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!