Olaszországban megkezdődik az érettségi

Külföld, 2024.06.19

Olaszországban több mint félmillió tanuló teszi le idén az érettségi vizsgát, amely az irodalom írásbelivel kezdődött meg szerdán reggel.

Olasz szokás szerint - a rendkívüli kánikula ellenére - az érettségi június közepe után kezdődik, idén több mint 526 ezer diák vizsgázik a gimnáziumokban és szakközépiskolákban.

Mindenki a szerdai irodalom írásbelivel kezdi, amelyre hat órát kapnak a tanulók. Csütörtöktől iskolatípusonként folytatódik a vizsga: a humángimnáziumokban az idén ógörög szöveget fordítanak olaszra, a reáliskolákban a második írásbeli a matematika lesz, a nyelvi gimnáziumokban pedig a tanulók első számú idegen nyelve a következő.

A jövő héttől már a szóbeli vizsgák is elkezdődnek az országban.

A hatfős vizsgáztató bizottságok felét a diákok tanárai adják, a másik három tag más iskolákból érkezik. A legmagasabb pontszámnak a száz számít, de a végeredményt az utolsó években elért osztályzatok is befolyásolják.

Az érettségi vizsga eredményétől nem függ az egyetemekre vagy más felsőoktatási intézménybe való felvétel, mivel a felvételi vizsgák egy részét a tanulók már a gimnázium utolsó előtti vagy utolsó évében elvégezték.

A sajtóban megjelentek szerint a kormányfő, Giorgia Meloni a lehető legmagasabb eredménnyel érettségizett egy római nyelvi gimnáziumban, hasonlóképpen maximális pontszámot ért el az ellenzéket vezető Elly Schlein is, aki Bolognában végezte el a humán gimnáziumot. Az Öt Csillag Mozgalmat vezető Giuseppe Conte is kitűnő érettségit mutatott fel, miközben a Hajrá Olaszország pártot vezető Antonio Tajani, jelenlegi külügyminiszter a korabeli maximum hatvan pontból csak negyvennyolcat szerzett.

Giorgia Meloni a leglátogatottabb internetes diákportálon kívánt kéz- és lábtörést az érettségizőknek, akiket a nemzet jövőjének nevezett.

"Olaszország hisz bennetek" - üzente a fiataloknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!