TV műsor

Operatív törzs alakult Bukarestben a hét végi tüntetések és utcai rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében

Külföld, 2018.06.08

A román kormánypártok nagyszabású demonstrációja, illetve másik 13, ugyancsak szombatra bejelentett tüntetés és utcai rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekben alakult operatív törzs pénteken Bukarestben - jelentette be Gabriela Firea főpolgármester.

A román kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) az ügyészségi és titkosszolgálati visszaélések és az úgynevezett "párhuzamos állam" ellen hirdetett demonstrációt szombat estére, amelyhez a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE is csatlakozott. Tucatnyi más rendezvényen kívül szombaton tartják a "Másság menetét", vagyis az LGBT-közösség hagyományos felvonulását és az Új Jobboldal (Noua Dreapta) "A normalitás menete" elnevezéssel megszervezett ellentüntetését is, amelyekre - a résztvevők viszonylag alacsony száma ellenére - minden évben jelentős közrendvédelmi erőket mozgósít a román főváros.

A legnagyobb tömegre, mintegy 200-250 ezer résztvevőre a PSD tüntetésén számít a főpolgármesteri hivatal. A kormánypárti demonstrációra a vidéki résztvevők többsége buszokkal és személygépkocsikkal érkezik a fővárosba.

Az ellenzéki tüntetések hagyományos helyszínéül szolgáló, a kormánypalota előtti Victoria-téren már két napja lezárták a felszíni parkolókat, hogy felállítsák a színpadot és kivetítőket a nagygyűlés szónokai számára. Az ellenzéki pártok tiltakozása közepette a parlament házbizottsága azt is megszavazta, hogy a PSD vidékről érkező buszainak százai szombaton igénybe vehessék a - világ második legnagyobb középületének számító - román parlament parkolóit.

Az ellenzéki szervezetek is utcára szólították híveiket, de végül a provokációktól tartva a Korrupció öl elnevezésű Facebook-csoport bejelentette, hogy a korrupcióellenes főügyész menesztését elrendelő alkotmánybírósági döntés miatt meghirdetett kormányellenes tüntetést nem szombaton, hanem vasárnap tartják meg.

Firea azt mondta: a mostani hét vége jó teszt lesz a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra készülő Bukarest számra, és ez alkalommal a román főváros is bebizonyíthatja, hogy képes több párhuzamosan zajló nagy tömegrendezvény biztonságos lebonyolítására.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!