Orbán: az EU-nak változtatnia kell az energiaárakra vonatkozó politikáján

Külföld, 2021.10.06

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően.

Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.

Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni - fogalmazott.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem növekedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan - tette hozzá.

A brdói találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság e témáért felelős alelnökét terheli, mert "rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet".

Hangoztatta: "az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják". Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer, az ETS működését fel kell függeszteni, "és vissza kell térnünk a realitásokhoz" - szögezte le.

Megismételte, hogy Magyarországon a háztartások egyelőre nem szenvedik meg az árak növekedését, mert felső határuk van. A vállalatok, különösen a kis- és közepes vállalatok azonban már ma is érzékelik, mert magasabb árakat kell fizetniük.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!