Őrizetbe vettek a Krímben egy ukrán ortodox érseket

Külföld, 2019.03.03

Őrizetbe vették a helyi hatóságok vasárnap az Oroszország által megszállt Krím félszigeten az ukrán ortodox egyház egyik magas rangú papját, Kliment szimferopoli érseket - közölte a Facebookon Andrij Scsekun helyi újságíró és civil aktivista.

A jogvédő szavai szerint közvetlenül az érsektől kapta az információt, hogy a szimferopoli központi buszpályaudvaron őrizetbe vették őt, és a város egyik kerületi rendőrőrsére viszik. Kliment vasárnap Szimferopolból a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuba készült utazni, hogy meglátogassa Pavlo Hrib ukrán politikai bebörtönzöttet.

A húszéves egyetemista Pavlo Hribet - egy ukrán katonatiszt fiát - 2017 augusztusában a fehéroroszországi Gomelből rabolták el az Orosz Szövetségi Szolgálat (FSZB) emberei. Hrib azért utazott oda, hogy ott találkozzon egy orosz lánnyal, akivel az interneten ismerkedett meg. Gomelből Oroszországba hurcolták, ahol előzetes letartóztatásba helyezték azzal a váddal, hogy terrorcselekményt készült végrehajtani egy Szocsiban lévő iskolában. Hrib súlyos májbetegségben szenved, ukrán értesülések szerint nem kap megfelelő gyógyszereket és orvosi ellátást, és állapota már annyira leromlott, hogy gyakorlatilag megvakult.

Mikola Polozov ügyvéd az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a Facebookon később nyilvánosságra hozta, hogy Kliment érseket a buszról szállították le. Előbb azzal gyanúsították meg, hogy saját templomából papi ruhákat lopott, de ezt nem tudták rábizonyítani. Ezután újabb vádat találtak ki ellene, azt, hogy állítólag a buszállomáson vagyis nyilvános helyen káromkodott. Egy helyi jogvédő, Mihajlo Batrak - megerősítve az ügyvéd által elmondottakat - az UNIAN hírügynökség szerint hozzátette, hogy a kisebb súlyú garázdaságért 15 nap elzárásra ítélhetik az érseket.

A kijevi diplomáciai vezetés aggodalmának adott hangot az érsek őrizetbe vétele miatt Katerina Zelenko ukrán külügyi szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében. "Az orosz megszállók rendszeres támadásokat hajtanak végre az ukrán ortodoxia ellen a Krímben" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy vallási alapú üldözés és a hívők szabadságjogainak megsértése zajlik a megszállt félszigeten, amire Kijev fel fogja hívni az ENSZ, az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyelmét.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az új ukrán ortodox egyház február 8-i szinódusán Kliment érseket nevezték ki az emberi jogsértések áldozatait, valamint a törvénytelenül bebörtönzötteket segítő egyházi misszió vezetőjének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!