Őrizetbe vettek erőszakos cselekményeket tervező szélsőségeseket Franciaországban

Külföld, 2021.10.05

Őrizetbe vettek Franciaországban négy férfit, aki az összeesküvés-elméleteket hirdető szélsőségesek egyik ismert személyiségéhez álltak közel, s a gyanú szerint erőszakos cselekményekre készültek - közölte kedden terrorelhárítási ügyészség.

Közülük három, 43 és 69 év közötti férfit kedd délelőtt tartóztattak le a Pireneusokban, Párizsban, illetve az ország keleti részén, míg egy gyanúsított már április óta előzetes letartóztatásban van egy gyerekrablási üggyel kapcsolatban.

Valamennyien közel állnak az összeesküvés-elméletek francia mozgalmának egyik ismert alakjával, a Malajziában élő Rémy Daillet-val.

A gyanúsítottak közül ketten volt katonák.

A BFM hírtévé értesülése szerint a gyanúsítottak a koronavírus elleni oltóközpontok ellen terveztek merényleteket. Az AFP hírügynökségnek egy nyomozati forrás elmondta: az oltóközpontokon kívül több hivatalos létesítmény, 5G-s antennák ellen is terveztek a gyanúsítottak erőszakos cselekményeket.

Az előállítások a Becsület és Nemzet elnevezésű szélsőséges csoport ellen a párizsi terrorelhárítási ügység által indított eljárás keretében került sor. Három embert májusban és öt másikat szeptember 24-én már meggyanúsítottak terrorista összeesküvés miatt. Ők is oltóközpontok, közéleti személyiségek, újságírók és egy szabadkőműves páholy ellen terveztek merényleteket.

Az elmúlt négy évben hat eljárást indított a terrorelhárítási ügyészség neonáci csoportok ellen merénylettervek gyanúja miatt. Közülük az Organisation des armées sociales (Szociális hadseregek szervezet) elnevezésű csoport tagjai az elsők, akik bíróság elé állnak. A perük két héttel ezelőtt kezdődött meg Párizsban.









.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!