Őrizetbe vettek két amerikai állampolgárt Kínában illegális határátlépésben való közreműködés gyanúja miatt

Külföld, 2019.10.17

Őrizetbe vettek Kínában két amerikai állampolgárt azzal a gyanúval, hogy illegális határátlépésben nyújtottak segítséget másoknak - számolt be Keng Suang külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban a rendőrség még szeptember végén vette őrizetbe Jacob Harlant, egy amerikai székhelyű angol nyelv tanítással foglalkozó szervezet tulajdonosát, valamint a szervezet igazgatóját, Alyssa Petersent.

A 17 éve működő szervezet Facebook-oldalán egy szombaton közzétett bejegyzésben jelentette be, hogy a hónap végén befejezik tevékenységüket. "Sajnálatos módon, az Egyesült Államok és Kína között egyre elmélyülő politikai és gazdasági problémák miatt nem tudunk tovább biztonságos körülmények között tanárokat küldeni Kínába" - indokolták a döntést.

A bejegyzésben azt is közölték, hogy Harlant és Petersent "hónapokig vagy akár évekig is" őrizet alatt tarthatják a kínai hatóságok. "Mondvacsinált bűntettekkel vádolják őket" - írják.

Keng Suang cáfolta, hogy az ügynek köze lenne az Egyesült Államok és Kína közötti problémákhoz, egyebek mellett a két ország között fennálló kereskedelmi háborúhoz, valamint a hongkongi helyzettel kapcsolatos súrlódásokhoz.

Az illegális határátlépésben való közreműködés bűntette Kínában legkevesebb két év börtönbüntetéssel sújtható, de bizonyos körülmények között akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!