Őrizetbe vették Moszkvában Navalnij szövetségesét

Külföld, 2019.08.10

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy moszkvai tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - jelentették közösségi portálok.

Ljubov Szobol a Twitter-mikroblogján tudósított saját őrizetbe vételéről. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondta, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre. Közölte, hogy nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni. A felvétel végén látható volt, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a szobába.

Az orosz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 20 ezer - a Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet szerint pedig több mint 47 ezer - tüntető gyűlt össze szombaton Moszkva belvárosában, hogy nagygyűlésen biztosítsa támogatásáról a moszkvai városi önkormányzati választásokon indulni kívánó, de be nem jegyzett független jelölteket. A polgármesteri hivatal előre közölte, hogy a rendezvényt a szervezők szándékával ellentétben nem lehet koncerttel egybekötni, mert azt egy hónappal előbb be kellett volna jelenteni.

A rendőrség a szombati ellenzéki akciókkal kapcsolatban 72 tüntető őrizetbe vételéről számolt be. A belügyminisztérium közölte, hogy a tömeg oszlani kezdett a nagygyűlésen.

A városi hatóságok és a tüntetés szervezői előzetesen legfeljebb 100 ezer fős megmozdulásról állapodtak meg.

Az orosz választási hatóságok a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokkal kapcsolatban 57 független képviselőjelölt bejegyzését utasították el, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint központilag irányított politikai kirekesztés zajlik ellenük.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a fővárosi képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szervezetek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!