Őrizetbe vettek újabb négy kurdbarát polgármestert Törökországban

Külföld, 2019.11.15

A török rendőrség őrizetbe vette a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) újabb négy polgármesterét az ország délkeleti részében, mert nyomozás folyik ellenük terrorista propaganda és terrorszervezet támogatásának gyanújával - jelentette pénteken az Anadolu állami hírügynökség.

Az őrizetbevételek Mardin és Sanliurfa tartomány négy járási központját érintették, ahol további 20 gyanúsítottat, köztük több önkormányzati dolgozót is előállítottak.

A török hatóságok augusztus közepe óta a HDP számos választott polgármesterét mozdították el tisztségéből és tartóztatták le terrorizmusra hivatkozva. Hatáskörük gyakorlásával átmenetileg a tartományi kormányzókat vagy a járási elöljárókat nevezték ki.

Az ankarai vezetés azt állítja, hogy a kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szakadárjai, valamint a terrorszervezet leágazásai egyes HDP-s polgármestereken keresztül törvénytelen célokra használják fel az önkormányzatok pénzét. A HDP tagadja, hogy a PKK politikai szárnya volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!