Őrizetbe vették a nemi erőszakkal megvádolt iszlámszakértőt Párizsban

Külföld, 2018.01.31

Őrizetbe vették szerdán Párizsban Tariq Ramadant, az egyik legismertebb iszlámszakértőt és teológust, akit két nő tavaly októberben nemi erőszakkal vádolt meg.

A svájci állampolgárságú férfi önként jelent meg a rendőrségi idézésre az ellene indított előzetes eljárás keretében, ahol a szokásoknak megfelelően a kihallgatás idejére őrizetbe vették - erősítették meg igazságügyi források az RTL francia rádió értesülését.

A Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának 55 éves svájci állampolgárságú unokája -, aki az oxfordi egyetem professzoraként a konzervatív muzulmán körökben nagy népszerűségnek örvend -, Franciaországban vitatott személyiség: a köztársaság világi jellegét hirdető és védő értelmiség a politikai iszlám hirdetőjeként tartja számon. Ramadan gyakori vendége a francia televíziók iszlámról szóló vitaműsorainak.

A Weinstein-botrány után előtérbe került zaklatási ügyek és kampányok nyomán Tariq Ramadan ellen októberben érkezett az első feljelentés nemi erőszak, szexuális támadás és fenyegetés vádjával, majd egy héttel később egy másik nő hasonló vádakkal tett ellene egy második feljelentést.

Az első feljelentést Henda Ayari, egy szalafistából lett ismert francia feminista aktivista tette. A Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J'ai choisi d'etre libre (Úgy döntöttem szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán értelmiségi egy konferencián 2012-ben egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta. A nő október 20-án a szexuális zaklatásról indult kampányban a Facebookon megnevezte támadóját, s azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert Ramadan megfenyegette.

A második eset is egy konferencia alatt történt, 2009-ben a közép-franciaország Lyon egyik szállodájában. Az áldozat orvosi látlelettel tudja bizonyítani "a nagy brutalitással elkövetett szexuális erőszakot".

Tariq Ramadan korábban a Facebookon reagált először a francia sajtóban megjelent vádakra, s "mindenkori ellenségei" által elindított rágalomhadjáratnak nevezte őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!