Orosz ellenzékiek tevékenységét is figyeli a külföldi beavatkozást vizsgáló orosz bizottság

Külföld, 2019.09.10

Alekszej Navalnij és Ljubov Szobol ellenzéki politikusok tevékenységét is vizsgálni fogja az orosz parlament alsóházának keddi határozata alapján az a bizottság, amelynek feladata az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozás feltárása lesz.

Navalnij a Korrupció Elleni Harc Alapítványának alapítója, Szobol pedig ennek az alapítványnak az ügyvédje, aki megpróbált jelöltként indulni a vasárnapi képviselő-testületi választáson, de az illetékes hatóság elutasította a bejegyzését. Az indoklás szerint az ehhez szükséges támogató aláírások egy része hamis volt.

Az orosz ellenzékiek tevékenységének vizsgálatára Vlagyimir Zsirinovszkij - a nevében liberális demokrata, valójában nacionalista és populista párt vezetője - tett javaslatot, aki azt állította, hogy Navalnijt a Yale Egyetemen szervezték be az amerikaiak.

Az őszi ülésszakára kedden először összegyűlt ház hivatalosan megerősítette a külföldi beavatkozás feltárására augusztus 19-én létrehozott 12 tagú testület összetételét. A bizottság már korábban jelezte, hogy meg akarja hallgatni Jon Huntsman távozó amerikai nagykövetet és a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna vezetőit. Ezt azzal indokolta, hogy mind a DW, mind az amerikai nagykövetség előzetes anyagokat tett közzé az augusztus 3-ra meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett moszkvai ellenzéki tüntetésről.

A testület vezetője, Vaszilij Piszkarjov közölte, hogy górcső alá kerül a Facebook és a Google tevékenysége is, mert a választás napján politikai hirdetést közöltek, megsértve a kampánycsendet.

Egy moszkvai bíróság kedden több mint 1,2 millió rubel, a Moszgortransz moszkvai közlekedési vállalat számára kifizetendő kártérítésre kötelezett kilenc ellenzéki politikust - köztük Navalnijt és Szobolt - a július 27-i moszkvai tüntetés szervezése miatt. Az ítélet szerint a cég ennyi bevételtől esett el a hatóságilag nem engedélyezett megmozdulás részvevőinek útlezárásai miatt. (egy rubel 4,6 forint)

Oroszországban vasárnap helyhatósági választásokat tartottak, amelyek legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt mind a 16 kormányzóválasztást megnyerte, 13-ból 12-ben a most megválasztott regionális parlamentekben is megszerezte a többséget, a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét.

Noha a voksolás néhány kirívó szentpétervári eset kivételével a Központi Választási Bizottság szerint országszerte nyugodtan zajlott le, az eredményeket több helyen megkérdőjelezték. A leghevesebben Burjátföld székvárosában, Ulan Udéban, ahol a karhatalom erőszakkal oszlatott fel egy mintegy százfős tüntetést.

A tiltakozók a polgármester-választás megismétlését követelték azt követően, hogy a kommunista jelölt alulmaradt a város ügyvezető elöljárójával szemben. A tüntetők szerint csalás történt.

A helyi kommunista párt Baskírföldön az új köztársasági vezető megválasztását nem ismerte el. A kihirdetett eredmény szerint ott az Egységes Oroszország jelöltje, Ragyij Habirov a voksok 82,02 százalékával győzött, a harmadik helyen végzett kommunista jelölt pedig 7 százalékot sem szerzett, 71,8 százalékos részvétel mellett

A szentpétervári választási bizottság közölte, hogy több körzetben kezdeményezi a városi és a képviselő-testületi választások eredményének megsemmisítését. Négy jelölt óvást emelt az eredménnyel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!