Orosz hadsereg: a török légierő nem sértette meg Szíria légterét

Külföld, 2020.02.03

A török légierő nem sértette meg Szíria légterét, az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezet egét az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt - közölte hétfőn a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ.

"Törökország légierejének repülőgépei nem sértették meg Szíria határát, a szíriai hadsereg állásaira mért csapásokat nem észleltek" - közölték újságírókkal az orosz hadsereg képviselői, akik egyúttal megerősítették, hogy több, szíriai ágyútűzbe került török katona megsebesült.

Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint intézkedések történtek a török sebesültek hazaszállítására. A központban azt állították, hogy a török katonák hétfőre virradóra az orosz felet nem tájékoztatva közlekedtek a feszültségcsökkentési övezetben, és a szíriai hadseregnek a terroristáknak szánt tüzébe kerültek. Az incidens Szerakab településtől nyugatra történt.

Az orosz katonák közölték, hogy folyamatos a kapcsolattartás a török féllel az idlíbi feszültségcsökkentési övezet ügyében.

A nap folyamán korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy Törökország katonai válaszcsapásokat intézett Szíriában, arra reagálva, hogy török katonák tűz alá kerültek Idlíbben. Erdogan azt mondta, hogy török F-16-osok 46 célpontra mértek csapást Szíriában.

Ankarai közlés szerint Idlíbben szíriai tüzérségi támadás következtében négy török katona életét vesztette, és további kilenc megsebesült. A török védelmi minisztérium szerint a török csapatok elhelyezkedéséről előre értesítették a konfliktusban érintett feleket.

Az orosz hadsereg egyébként vasárnap éjjel arról számolt be, hogy a hmejmími orosz katonai bázis légvédelme szombat éjjel újabb, az idlíbi feszültségcsökkentési övezetből elindított dróntámadást hárított el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!