Orosz kormányintézkedések az alapvető élelmiszerek árának csökkentésére

Külföld, 2020.12.15

Rendeleteket írt Mihail Misusztyin miniszterelnök az alapvető élelmiszerek oroszországi piacán kialakult helyzet - egyebek között a cukor, a liszt és az étolaj árának - stabilizálására - közölte kedden az orosz kormány sajtószolgálata.

Az egyik határozat értelmében az orosz agrártárca, a kereskedelmi és ipari minisztérium, valamint a monopóliumellenes ügynökség megállapodást fog kötni az áruházláncokkal és a termelőkkel egyes élelmiszerek árának csökkentéséről és "normális" szinten tartásáról. A megállapodás, amelynek betartását a statisztikai hivatal mellett az online pénztárak segítségével adóhatóság fogja ellenőrizni, a kormány szerint március végéig lesz érvényben.

Ezen túlmenően, a kenyér és a liszt árának stabilizálása érdekében a búza, az árpa, a rozs és a kukorica exportjára a kormány 17,5 millió tonnás vámkvótát határozott meg. Az ezt meghaladó gabonakivitelre az exportált vámérték 50 százalékának megfelelő, de legkevesebb tonnánkénti 100 euró vámot fognak kivetni.

Az árpa, a rozs és a kukorica kiviteli vámja a kvótán belül 0 százalék, a búzáé pedig tonnánként 25 euró lesz. A határozat, amely az Oroszországból az eurázsiai vámunión kívülre exportált termékekre vonatkozik, a február 15. és június 30. közötti időszakra lesz érvényes.

A malomipart a kormány támogatásban részesíti a búza beszerzésével kapcsolatos költségek egy részének megtérítésével.

A kormányzati beavatkozást Vlagyimir Putyin orosz elnök indította el, miután a koronavírus-járvány miatt a lakosság jövedelme az elmúlt két évtized legnagyobb visszaesését mutatta, a harmadik negyedévben 4,8 százalékkal csökkent, miközben a kenyér, a liszt és a napraforgóolaj ára 6,3, 12,9 és 23,8 százalékkal nőtt. Putyin egyebek között kifogásolta, hogy a makaróni ára a jó búzatermés mellett is növekedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!