Orosz külügy: az orosz nagykövetség informatikai berendezéseit tesztelték a Hollandia által kiutasított orosz szakemberek

Külföld, 2018.10.08

Nem titkos küldetésen jártak Hágában a Hollandia által áprilisban kiutasított orosz műszaki szakemberek, a tőlük lefoglalt műszaki eszközök az orosz nagykövetség műszaki berendezéseinek tesztelését szolgálták - közölte több orosz hírügynökséggel hétfőn az orosz külügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

A külügyi forrás szerint a kiutasított négyek az orosz állami intézmények ellen megszaporodott kibertámadási kísérletek miatt ellenőrizték a hágai orosz diplomáciai képviselet számítógépes hálózatainak védettségét.

A holland kormány múlt héten elhangzott vádja szerint az oroszok elektronikus eszközeikkel a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) számítógépes rendszereit akarták feltörni. Hága azt állította, hogy a moszkvai katonai hírszerzés emberei a Szkripal-ügyben, illetve a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító ügyében folytatott nyomozásról próbáltak meg hackertámadás révén információhoz jutni.

A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy a hágai Marriott hotel, amelyben a szakemberek rutinkiküldetésük során megszálltak, nemcsak az OPCW székházához, hanem a hágai orosz nagykövetséghez is nagyon közel van, az Oroszországból érkező delegációk ezért évtizedek óta ott szállnak meg, a szállodával megkötött hosszú távú egyezmény alapján.

A moszkvai diplomáciai forrás megerősítette, hogy a kiutasított csoport tagjai a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően diplomáciai útlevéllel rendelkeztek. A repülőtéren a követség alkalmazottja várta őket, aki a diplomáciai képviseletre szállította az érkezőket. Rámutatott, hogy a holland hatóságok az őrizetbe vételük során hivatalosan semmivel sem vádolták meg a kiutasított orosz állampolgárokat, és nem is hallgatták ki őket.

Az eszközeiket és a mobiltelefonjaikat viszont elvették, és így megakadályozták, hogy kapcsolatba léphessenek a nagykövetséggel. Lefoglalták személyes tárgyaikat, így a pénzüket és a hitelkártyáikat is, és felültették őket az első moszkvai járatra. Az orosz diplomáciai képviselet értesítését az incidenssel kapcsolatban a forrás szerint a holland hatóságok megtagadták.

A nyilatkozó rámutatott, hogy az orosz diplomáciai képviseletek működését arra szakosodott és felhatalmazott állami szervek biztosítják, köztük a védelmi minisztérium. Azt állította, hogy az orosz kibertámadásokról szóló "álhírek" célja a figyelem elterelése az Egyesült Államok és szövetségesei kiberkapacitásairól, valamint arról, hogy Moszkva már több alkalommal kiberbiztonsági együttműködési ajánlatot tett a Nyugatnak, egyebek között az ENSZ, az EBESZ és az orosz-NATO tanács keretében.

A történtek miatt a nap folyamán bekérették az orosz külügyminisztériumba Renée Jones-Bos holland nagykövetet, akinek ellenjegyzéket adtak át, válaszul az ügyben Hágától kapott múlt heti jegyzékre. A dokumentumban az áprilisban történt incidenst az orosz diplomáciai tárca provokációnak minősítette, amely szerinte a Moszkvának az OPCW-ről vallott álláspontjával áll kapcsolatban, mert Oroszország ellenzi a nemzetközi szervezet átpolitizálását és azt, hogy annak felhatalmazása legyen vegyi támadások felelőseit megnevezni, megsértve ezzel a vegyifegyver-tilalmi egyezményt és az ENSZ Alapokmányát.

Az orosz állásfoglalás kontraproduktívnak minősítette Hollandia részvételét a "provokatív propagandakampányokban", amelyek legutóbbi megnyilvánulása a dokumentum szerint az Oroszországot az OPCW elleni kibertámadás előkészítésével megvádoló csütörtöki hágai sajtótájékoztató volt.

"A hivatalos Hága ilyen lépései helyrehozhatatlan kárt okoznak a kétoldalú kapcsolatoknak, amiért a felelősség teljes mértékben a holland felet terheli" - áll az orosz külügyi állásfoglalásban.

A holland nagykövet a moszkvai diplomáciai tárcánál folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta, hogy Hollandia felelősséget vállal a területén működő nemzetközi szervezetekért, és nem engedheti meg, hogy kibertámadások érjék őket, amit a holland védelmi miniszter a múlt héten világosan értésre is adott.

"Egyértelműen jeleztük, hogy ennek véget kell vetni" - nyilatkozott a misszióvezető, hozzátéve, hogy a megbeszélés tartalmáról tájékoztatja Hágát.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az olasz hivatali partnerével, Enzo Moavero Milanesivel közösen tartott saktótájékoztatóján közölte, hogy Renée Jones-Bos nagykövetet "a dezinformációs kampány miatt" behívatták a moszkvai diplomáciai tárcához. Lavrov is azt mondta, hogy nincsenek titkok a Hollandiában kémkedéssel vádolt orosz "szakértők" áprilisi hágai látogatása körül.

Az áprilisban történtek közzétételének időzítésével kapcsolatban rámutatott, hogy a holland fővárosban kedden kezdődik a OPCW tanácskozása, amelyet néhány ország arra akar felhasználni, hogy a szervezet technikai titkárságát olyan testületté alakítsák át, amely jogosult megállapítani a vegyi támadások felelőseit és büntetőintézkedések meghozatalára is képes, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának jogkörét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!