TV műsor

Orosz külügy: Varsó mondja ki, ha kétségbe vonja a nürnbergi bíróság ítéleteit

Külföld, 2020.01.10

A második világháborúra vonatkozó igazságot a náci háborús bűnösöket elítélő nürnbergi bíróság határozatai rögzítik, s ha a lengyel parlament alsóháza (szejm) ezeket kétségbe vonja, akkor ezt ki kell jelentenie - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésben.

Zaharova arra reagált, hogy a szejm csütörtökön határozatot fogadott el, amelynek értelmében a Szovjetunió a hitleri Németországgal egyenlő mértékben felelős a második világháború kirobbantásáért.

"Az a benyomásunk, hogy miként az inkvizíció korában, a lengyel szejm a tudományt eretnekségnek nyilvánította, a történelmi tények híveit pedig boszorkánysággal vádolta meg. Így győzi le az ideológia az igazságot" - írta a szóvivő.

"Az igazságot a nürnbergi bíróság rögzítette. Ha a lengyel szejm kételkedik annak határozataiban, akkor ezt így is kellene bejelentenie" - tette hozzá Zaharova, aki szerint Varsó hozzáállása a második világháború végeredményének revíziójaként értékelhető.

A lengyel parlament alsóháza csütörtökön egyhangúlag elfogadott határozatban ítélte el vezető orosz politikusok "provokatív és az igazsággal ellentétes" nyilatkozatait, amelyekkel Moszkva - a dokumentum szerint - Lengyelországra próbálja hárítani a felelősséget a háború kitöréséért.

A határozat mindenekelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatára reagált, amelyben az orosz elnök kétségbe vonta az 1939. augusztus 23-i Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta és elfoglalta Lengyelország keleti területeit.

Putyin azt hangoztatta, hogy az elmenekült lengyel kormány arra utasította a hadsereget, hogy ne tanúsítson ellenállást a szovjetekkel szemben. Emellett arról is beszélt, hogy az 1938. szeptember 29-én Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország által aláírt, Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeit a Harmadik Birodalomnak átengedő müncheni egyezmény megkötése után Lengyelország érvényesítette területi követeléseit az akkori Csehszlovákiával szemben.

A szejm hangsúlyozta: a második világháborút "két akkori totalitárius hatalom: a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió" robbantotta ki.

Putyin decemberben "minden alapot nélkülöző és szégyentelen hazugságnak" nevezte az Európai Parlamentnek azt a szeptemberi határozatát, amely egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci Németországot és a Szovjetuniót. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország újabb adatokat fog nyilvánosságra hozni a második világháborúról.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!