Orosz médiumok tiltakoztak Putyinnál a sajtóra gyakorolt nyomás ellen

Külföld, 2021.08.27

Nyílt levélben tiltakoztak Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a két házelnöknél, valamint a rendvédelmi szervek vezetőinél pénteken orosz magánmédiumok "a független sajtó elleni állami kampány miatt".

A levelet jegyző Novaja Gazeta, Forbes, Republic, Dozsgy, Meduza és más médiumok követelték a szerkesztőségek bezárására, valamint a nemkívánatos szervezetté és az idegen ügynökké nyilvánításra vonatkozó határozatok visszavonását. Sürgették az újságírók ellen indított fiktív büntető és adminisztratív eljárások felülvizsgálatát, a sajtó munkatársai fizikai bántalmazásának kivizsgálását, valamint a média szakmai munkájának akadályozását tiltó és az újságírók jogait védő törvények betartását.

A követelések között szerepelt mások mellett Ivan Szafronovnak, a Kommerszant hazaárulással meggyanúsított volt munkatársának szabadon bocsátása és rehabilitálása.

Korábban az újságírók és a tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak szakszervezete közölte, hogy Moszkva város regionális biztonsági és korrupcióellenes osztálya a járványhelyzetre hivatkozva nem engedélyezte azt a tüntetést, amelyet szeptember 4-re az idegen ügynökké nyilvánításra vonatkozó törvény ellen terveztek megtartani.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szerkesztőség nyílt levelét kommentálva pénteken kijelentette: nem ért egyet azzal az állítással, miszerint Oroszországban "üldözik" a sajtót. Szerinte kifogások a tömegtájékoztatási eszközök és újságírók külföldi ügynökké nyilvánításáról rendelkező törvény alkalmazásával szemben merülnek fel.

Álláspontja szerint ilyen törvénynek "lennie kell" Oroszországban a belügyekbe történő külső beavatkozás miatt. Mint mondta, ehhez gyakran használnak fel nem kormányzati szervezeteket, újságírókat és médiumokat. Más kérdésnek nevezte, hogy társadalmi aktivisták és szerkesztőségek kifogásolják a jogszabály alkalmazását és néhány rendelkezését. Úgy vélekedett, hogy erről "konstruktív párbeszédet" kell folytatni a médiaszakmán belül, majd a törvényhozás és a végrehajtó hatalom képviselőivel.

Az orosz igazságügyi tárca "idegen ügynök funkcióját betöltő tömegtájékoztatási eszközöket" felsoroló listája 43 jogi és magánszemély nevét tartalmazza. Peszkov egy csütörtöki nyilatkozatában nem zárta ki a külföldi ügynökökről rendelkező törvény felülvizsgálatának lehetőségét.

A külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumnak nem kell ugyan elhallgatnia, de ezt a minősítést fel kell tüntetnie a tartalmain, és rendszeresen el kell számolnia a bevételeivel, amelyeket a hatóságok szerint részben vagy egészben külföldről kap. A szabályozás 2019 óta kiterjed magánszemélyekre, köztük bloggerekre is.

A BBC orosz szolgálata honlapján a héten arra hívta fel a figyelmet: a tágan értelmezhető törvény elvileg kizárja, hogy a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumok beszámolhassanak a választásokról. Az idegen ügynököknek ugyanis, beleértve a médiát is, tilos olyan tevékenységet folytatniuk, amely megkönnyíti vagy akadályozza a jelöltállítást, illetve a jelöltek győzelmét a választásokon. Az ebbe a kategóriába sorolt tömegtájékoztatási eszközöknek tilos előmozdítaniuk vagy akadályozniuk az eredmények elérését választásokon vagy népszavazásokon.

Oroszországban idén szeptember 17. és 19. között szövetségi parlamenti, valamint több regionális választást tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!