Orosz miniszterhelyettes: nem lehet hatékonyan blokkolni az internetes tartalmakat

Külföld, 2018.11.01

Egyre kevésbé lehet hatékonyan korlátozni az internetes tartalmakhoz való hozzáférést - jelentette ki Alkeszej Volin orosz távközlési miniszterhelyettes csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Volin úgy vélekedett, hogy a hatóságoknak előbb-utóbb le kell mondaniuk az online-tartalmak blokkolásától, mert a tiltást mind többen képesek megkerülni.

Erre szerinte jó példa Kína, ahol a felhasználók tömegesen kerülik meg a letiltást, és férnek hozzá a blokkolt szolgáltatásokhoz, egyebek között a WhatsApp és a Telegram messenger-szolgáltatókhoz. A miniszterhelyettes elmondta, hogy Oroszország és Kína folytatni fogja a két ország között megkezdett tapasztalatcserét a digitális és a médiaszféráról.

Volin augusztus 29-én elismerte, hogy az orosz hatóságok képtelenek letiltani a Telegram üzenetközvetítőt, mert az elegendő eszközzel rendelkezik a blokkolás megkerülésére. A szolgáltatót azért próbálták meg elérhetetlenné tenni, mert nem volt hajlandó kiadni kódolási kulcsait az orosz szakszolgálatoknak.

A Reuters hírügynökség augusztus 6-án arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) és a távközlési minisztérium szakembereiből álló egyik vegyes bizottság a Moszkva megyei Reutov városban a Rosztyelekom szolgáltató hálózatának elemzésével és szűrésével igyekezett megakadályozni a Telegramhoz való helyi hozzáférést. A kísérlet addigra elvégzett első szakasza azt bizonyította, hogy ezt nem lehet más szolgáltatások megsértése nélkül végrehajtani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!