Orosz parlamenti vizsgálat szerint a DW támogatja a szélsőségességet

Külföld, 2019.09.27

Bebizonyosodott, hogy  megsértette az orosz törvényeket és szélsőséges megnyilvánulásokat támogatott a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televízió - jelentett ki Vaszilij Piszkarjov, orosz parlamenti alsóház orosz belügyekbe való külföldi beavatkozást vizsgáló bizottságának elnöke újságíróknak pénteken Moszkvában.

A képviselő szerint a bizottság kezdeményezte, hogy az orosz illetékes szervek reagáljanak arra, hogy a DW "sok törvényt megszegett". Az igazságügyi tárcától a német médium idegen ügynökké minősítését, a külügyitől az akkreditációjától való megfosztás mérlegelését, a Roszkomnadzor médiafelügyelettől pedig adminisztratív büntetés kiszabását kérte. A testület reagálást vár az orosz főügyészségtől is.

Piszkarjov a DW által a bizottság szerint semmibe vett orosz jogszabályok közül első helyen gyülekezési törvényt említette, amelyet, mint mondta, a médiaholding azzal sértett meg, hogy egy általa terjesztett "kiáltványban" a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken való részvételre buzdított a nyári moszkvai tiltakozási hullám idején. A német médiumot a politikus amiatt is elmarasztalta, hogy rendszeresen helyt adott személyek és csoportok tiltakozási felhívásainak.

Mivel mindez a választási kampány idején történt, a DW Piszkarjov szerint a választási törvényt is megsértette. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz közigazgatási törvénykönyv értelmében külföldi jogi személyek számára tilos az agitáció.

A szélsőségességet a parlamenti bizottság szerint a DW azáltal támogatta, hogy kedvező színben tűntette fel és egyszerű ellenzékiként állította be Vlagyiszlav Szinyica bloggert, aki pedig egy bejegyzésében azt sugalmazta, hogy a fővárosi nyári tüntetéseket szétverő rendőrök gyerekeit meggyilkolhatják. Emiatt utóbb Szinyicát gyűlöletkeltés címén öt évre elítéltek.

Piszkarjov beszámolója szerint a bizottság arra következtetésre jutott, hogy a DW a külföldi ügynök kategória minden ismérvének megfelel, mert a német költségvetésből finanszírozva folytat politikai tevékenységet Oroszországban.

A képviselő szeptember elején nehezményezte, hogy Johannes Hofmann, a DW főigazgatósága adminisztrációjának vezetője megírta neki: nincs jogi lehetőség a médium képviselőinek az orosz parlament általi meghallgatására, mert a DW német felügyeleti szerveknek tartozik elszámolással. Hofman tagadta, hogy a német adó beavatkozott volna az orosz belügyekbe, egyúttal meghívta Piszkarjovot, hogy a téma megvitatásához utazzon el Németországba.

Az orosz bizottsági elnök felvetette akkor annak lehetőségét, hogy az Állami Duma (az orosz alsóház) a Bundestaghoz (a német alsóházhoz) fordul segítségért annak érdekében, hogy a meghallgatás mégis létrejöjjön. Kilátásba helyezte, hogy ha a német médiavállalat képviselője nem jelenik meg a testület előtt, akkor az utóbbi kezdeményezni fogja a kormánynál a DW tudósítói akkreditációinak felfüggesztését vagy visszavonását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!