Oroszország a "diszkrimináció" megszüntetéséig nem tér vissza az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe

Külföld, 2019.04.12

Oroszország mindaddig nem hajlandó visszatérni az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe (PACE), amíg a testület működési szabályzata lehetőséget nyújt a nemzeti küldöttségek "diszkriminálására ízlésbeli, politikai és más elvek alapján" - jelentette ki az orosz parlament felsőházának elnöke újságíróknak pénteken Moszkvában.

Valenytina Matvijenko szerint több európai politikus is "pozitív jelzéseket" küldött Moszkva irányába a PACE "válságának" megoldása érdekében, és Oroszország kész is a párbeszédre, de - mint mondta - egyelőre "semmilyen döntés sem született az elvi kérdéssel kapcsolatban". Az orosz házelnök azt hangoztatta, hogy jogászi szakvizsgálat állapította meg: a PACE működési szabályzata nem áll összhangban az Európa Tanács alapokmányával.

"Nagyon számítunk arra, hogy a működési szabályzatban végre megtörténnek azok a szükséges módosítások, amelyek egyenlő egységes feltételeket teremtenének az összes nemzeti küldöttség számára. Várni fogunk, amíg meghallanak bennünket, és meghozzák azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek Oroszországnak a PACE-be való visszatéréséhez" - mondta.

Áprilisi ülésszakán a PACE határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy alakítson küldöttséget és fizesse be az elmaradt ET-tagdíját. Januárban Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának alelnöke kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem térhet vissza a közgyűlésbe, amíg nem teljesítik a követelését és a működési szabályzatból nem törlik a szankciós előírásokat.

Az orosz parlament két háza januárban nyilatkozat fogadott el, amely azzal vádolta meg a PACE-t, hogy "durván megsértette" Oroszország európa tanácsi jogait, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben - a Krím elcsatolására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva - megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként a testület "rendszerszintű válságba" került.

Az orosz törvényhozás egyebek között nehezményezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bíráinak több mint felét orosz részvétel nélkül választották meg, ami a képviselők szerint Oroszország viszonylatában felveti a testület döntéseinek legitimitását.

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett, az ellenük bevezetett szankciók értelmében, nem szavazhatnak a közgyűlésben, nem vehetnek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehetnek jelentéstevők, nem lehetnek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhetik a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

A PACE egyébként szerdán eljárás megindítását javasolta olyan tagországok ellen, amelyek súlyosan megsértik az alapszerződésben rögzített kötelezettségeiket, vagy nem tartják tiszteletben az alapvető elveket és értékeket. A közgyűlés intenzívebb párbeszédre szólította fel Oroszországot egy ilyen helyzet elkerülése érdekében, amely akár azzal is végződhet, hogy a szervezet távozásra szólítja fel az országot, vagy arra, maga önmaga ajánlja fel tagságának visszavonását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!