Oroszország hozzájárult Lynne Tracy, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetének fogadásához

Külföld, 2022.09.22

Oroszország hozzájárult Lynne Tracy, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetének fogadásához - közölte csütörtökön egy magas rangú orosz diplomata.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozott, amiről a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be.

Joe Biden amerikai elnök a héten jelölte a tisztségre Tracyt, a Moszkvában és a posztszovjet térségben nagy tapasztalattal rendelkező karrierdiplomatát a következő oroszországi nagykövetnek.

Az oroszul is beszélő Tracy, aki jelenleg az Egyesült Államok jereváni nagyköveteként tevékenykedik, Moszkvában John Sullivan leköszönő nagykövetet váltja majd, aki szeptember elején távozott Moszkvából. Ő lesz az első nő az oroszországi amerikai misszió élén, ha az amerikai szenátus megerősíti kinevezését. Amint átveszi a tisztséget, az lesz a feladata, hogy irányítsa a feszült amerikai-orosz kapcsolatokat.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei példátlan szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, és több milliárd dollár értékben szállítottak Ukrajnának fegyvereket és utánpótlást, miután Oroszország megtámadta Nyugat-barát szomszédját.

A Kreml a nyáron elítélően szólt a kétoldalú kapcsolatok rossz állapotáról. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője júniusban újságíróknak azt mondta, hogy "a kapcsolatok gyakorlatilag a nullán vannak". Rjabkov csütörtökön azt mondta újságíróknak, hogy "nincs jele a javulásnak" - írta a RIA Novosztyi.

Tracy 2014-17 között a moszkvai amerikai nagykövetség második számú tisztségviselője volt. Az oroszországi és örményországi kiküldetése előtt Kazahsztánban, Türkmenisztánban, Afganisztánban és Pakisztánban dolgozott az amerikai képviseleteken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!