Oroszország két hadászati bombázót küldött Venezuelába

Külföld, 2018.12.10

Két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas hadászati bombázót vezényelt Venezuelába Oroszország - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetia repterére szállt le hétfőn, 10 ezer kilométeres átrepülés után. A közlemény arra nem terjedt ki, hogy a gépeken volt-e fegyver.

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában folytatott orosz hadműveletek során először vetettek be harci körülmények között hagyományos robbanótöltettel ellátott H-101-es típusú "szárnyas rakétákat".

Orosz Tu-160-asok a 2008-as orosz-grúz háborút követően landoltak először Venezuelában, s a dél-amerikai országba érkezett akkor egy rakétahordozó cirkáló is. Két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot.

Múlt héten delegáció élén Moszkvában tárgyalt Nicolás Maduro venezuelai elnök. A vizit idején a felek több mint 6 milliárd dollárnyi orosz beruházás venezuelai garantálásáról született megállapodás. A venezuelai küldöttség emellett 600 ezer tonna orosz búza vásárlásáról és a dél-amerikai ország fegyverrendszereinek orosz karbantartásáról is szerződést kötött.

A Madurót az orosz fővárosba elkísérő Vladimir Padrino López venezuelai védelmi miniszter orosz hivatali partnerének, Szergej Sojgunak csütörtökön azt mondta, hogy Caracas érdekelt a számára korábban leszállított orosz szárazföldi és légi harceszközök modernizálásában és felújításában. A tábornok közölte, hogy országába szerdán orosz katonai pilóták csoportja érkezett "tapasztalatcserére".

Maduro egyébként bejelentette, hogy országa áttér a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszer használatára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!